Amenda penala pentru consumul de droguri
Ce este amenda penala pentru consum de droguri? Amenda penala este suma de bani pe care persoana condamnata trebuie sa o plateasca statului ca urmare a aplicarii acesteia de catre instanta de judecata.
Daca ai probleme trebuie sa apelezi la un avocat specializat in traficul de droguri, nu actiona fara sa consulti un avocat, aceasta infractiune este foarte grava si poate avea consecinte nefaste. Noi te ajutam sa intelegi in ce situatie esti si cum trebuie sa procedezi pentru a-ti crea o situatie favorabila! Apeleaza 0724 031 441 sau scrie-ne pe mail av.mihaelavasile@yahoo.com, avocat specializat in astfel de cazuri Andreea Vasile!
Legea penala stabileste cuantumul amenzii prin sistemul zilelor-amenda.
Suma corespunzatoare unei zile-amenda este cuprinsa intre 10 lei si 500 de lei, iar aceasta suma se inmulteste cu numarul zilelor-amenda, care este cuprins intre 30 de zile si 400 de zile.
In functie de gravitatea faptei, judecatorul va stabili numarul de zile-amenda si suma de bani datorata.
Vrei sa ne trimiti un mesaj, intra pe prima pagina si completeaza formularul, click aici avocat Bucuresti!
Care este termenul pana la care se achita amenda?
Persoana condamnata la pedeapsa amenzii este obligata sa depuna chitanta de plata a amenzii la judecatorul delegate cu executarea pedepsei, in termen de 3 luni de la ramanerea definitive a hotararii judecatoresti.
Cand cel condamnat se afla in imposibilitatea de a achita integral amenda in termenul de 3 luni, judecatorul delegate cu executarea, la cererea condamnatului poate dispune esalonarea platii amenzii pe o perioada de cel mult 2 ani, in rate lunare (trebuie sa se faca o cerere in acest sens, numai daca exista documente justificative care dovedesc faptul ca persoana nu are resurse financiare suficiente!).
Ce se intampla daca nu platesc amenda penala?
Daca persoana condamnata, cu rea-credinta, nu plateste amenda penala, desi are resurse financiare sau pur si simplu nu doreste sa plateasca, la finalul termenului de 3 luni se va face o sesizare pentru neplata acesteia, iar pedeapsa amenzii se va inlocui cu pedeapsa inchisorii.
O zi amenda va fi inlocuita cu o zi inchisoare. Spre exemplu, daca persoana condamnata avea de platit 200 de zile amenda, in caz de neplata, va avea de executat 200 de zile de inchisoare.
Amenda penala atunci cand exista circumstante
Daca persoana condamnata nu plateste amenda penala din motive care sunt de inteles, de exemplu nu lucreaza, nu are venituri, are in intretinere copii in urma sesizarii de catre Serviciul de Probatiune, instanta de judecata va inlocui numarul zilelor-amenda cu munca in folosul comunitatii, insa este nevoie de consimtamantul condamnatului.
Daca persoana condamnata nu este de acord sa presteze o munca in folosul comunitatii, sunt doua variante:
- daca poate munci si nu doreste, amenda se inlocuieste cu inchisoarea;
- daca isi da acordul, dar nu poate munci din motive medicale, nu se va mai executa pedeapsa.
O zi amenda va fi inlocuita cu o zi de munca in folosul comunitatii.
Amenda penala in cazul consumului de droguri
Amenda penala reprezinta una dintre pedepsele pe care persoana care consuma droguri de risc le poate primi daca a fost condamnata.
Doua lucruri trebuie retinute: persoana trebuie sa detina drogurile pentru consum propriu, iar drogurile sa NU fie de mare risc! Spre exemplu, se poate aplica pedeapsa amenzii daca o persoana a detinut canabis pentru consum propriu.
Pedeapsa in cazul detinerii de droguri pentru consum propriu este fie inchisoarea, fie amenda. Instanta va decide in functie de imprejurarile in care s-a savarsit infractiunea ce pedeapsa se aplica.
Amenda penala consta intr-o suma de bani, care se calculeaza in functie de zilele-amenda. Codul Penal prevede in art.61 ca limitele speciale ale zilelor-amenda pentru o infractiune care prevede pedeapsa inchisorii de cel mult 2 ani este intre 120 si 240 de zile, iar pentru o infractiune care prevede pedeapsa inchisoarii peste 2 ani este intre 180 si 300 de zile.
Persoana care detine droguri pentru consum propriu poate fi condamnata la o pedeapsa cu inchisoarea intre 3 luni si 2 ani, astfel ca se va putea aplica pedeapsa inchisorii intre 120 si 240 de zile.
De e nevoie de un avocat in cazul amenzii pentru consum de droguri?
Persoana trimisa in judecata are nevoie de un avocat pentru a putea fi declarata nevinovata. Daca persoana trimisa in judecata este gasita vinovata, avocatul o poate ajuta sa i se aplice o pedeapsa mai scazuta. Avocatul o poate ajuta sa i se aplice o amenda, nu inchisoarea.
Avocatul este cel care reprezinta interesele clientului si trebuie sa il ajute sa isi dovedeasca nevinovatia. In materie penala este nevoie de un avocat cat mai repede posibil, astfel incat sa nu se dea declaratii fara asistenta juridica.
Organele judiciare iau in considerare numai probele concrete, iar persoana trimisa in judecata nu are experienta juridica pentru a se apara singura si nici nu stie de ce dovezi ar trebui sa se foloseasca.
In cazul consumului de droguri fara drept, in scopul incadrarii juridice corecte a faptei trebuie sa se stabileasca ce cantitate detinea persoana in cauza, motivul pentru care a consumat droguri, daca era sau nu dependenta, daca a mai consumat anterior. Avocatul este cel care poate proba toate circumstantele in care se afla clientul sau si astfel, persoana condamnata, poate primi o pedeapsa care sa nu il priveze de libertate.
Pentru mai multe detalii puteti accesa Wikipedia!