Pedeapsa furt, furt calificat, in scop de folosinta
Avocat furt – De ce am nevoie de un avocat? Potrivit statisticilor, cele mai frecvente infractiuni din Romania sunt furturile. Se fura masini, se fura din case, se fura din geanta se fura din magazine, se fura din parcarea hipermarketului. Se fura din curti, se fura de pe strada, se fura orice se prinde.
Unul dintre cele mai cunoscute tipuri de furt este furtul din buzunare, care consta in faptul ca locul de actiune este un spatiu restrains, de regula favorizat de aglomeratie. In general, noaptea se fura din gari sau trenuri, iar ziua din mijloacele de transport in comun, magazine, piete, dar numai la anumite ore, cand oamenii sunt grabiti, hotii profitand de neatentia acestora.
De asemenea, Romania se afla pe locul al doilea in ceea ce priveste furtul de masini din Uniunea Europeana.
Pentru ca furtul este o infractiune atat de raspandita in Romania, de multe ori judecatorii ofera pedepse mai mari pentru a preintampina savarsirea altor infractiuni de acest tip. In acest caz este nevoie de apelarea la un avocat cat mai repede, pentru a asigura protectia drepturilor conferite de lege. O aparare superficiala ar putea duce la o pedeapsa cu inchisoarea si la nerespectarea drepturilor.
Avocat furt – Nu te reprezenta singur
Scopul celui trimis in judecata este sa obtina o solutie de achitare sau de incetare a procesului penal, iar in caz de condamnare, o pedeapsa minima. In cazul infractiunii de furt se poate aplica si o pedeapsa cu amenda, amanarea aplicarii pedepsei, renuntarea la aplicarea pedepsei sau suspendarea sub supraveghere. In acest caz este necesar un avocat pentru a ajuta la individualizarea pedepsei.
Spre exemplu, este diferita o persoana fara mijloace materiale care fura mancare dintr-un supermarket pentru a-si hrani familia fata de o persoana care fura bijuterii dintr-un magazin pentru a face rost de bani pentru substante interzise.
Toate aceste lucruri au rol la individualizarea pedepsei si avocatul este cel care poate proba afirmatiile clientului sau. De asemenea, in cazul furtului, daca exista o eroare asupra consimtamantului, fapta nu constituie infractiune. Avocatul este esential pentru o aparare corecta si completa!
Totodata, daca inculpatul decide sa recunoasca faptele, se poate incheia un acord de recunoastere a vinovatiei, daca sunt intrunite conditiile legale, iar asistenta juridica este obligatorie. In acest caz inculpatul va beneficia de o reducere cu o treime a limitelor de pedeapsa in cazul inchisorii sau de o reducere cu o patrime in cazul amenzii.
Avocat furt – Ce este furtul?
Furtul este infractiunea ce consta in luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamantul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept.
Constituie o varianta agravata a infractiunii furtul care a produs o paguba materiala mai mare de 2.000.000 lei.
Furtul poate avea ca obiect doar bunuri mobile, adica bunuri care nu sunt fixe si pot fi miscate dintr-un loc in altul (ex:telefon, bijuterii, bani). Se considera bunuri mobile si inscrisurile, energia electrica, precum si orice alt fel de energie care are valoare economica.
Nu se pot fura bunuri imobile, care sunt fixate in pamant si nu pot fi mutate dintr-un loc in altul (ex: o casa).
Fapta constituie furt si daca bunul apartine in intregime sau in parte faptuitorului, dar in momentul savarsirii acel bun se gasea in posesia sau detentia altei persoane. Spre exemplu, daca ii imprumuti prietenului tau un laptop pentru o perioada de 5 luni, iar dupa 2 luni, fara sa stie, iei laptopul fara consimtamantul prietenului, fapta constituie infractiunea de furt, chiar daca bunul este al tau.
In cazul in care proprietarul sustrage bunul de la cel care i-l furase anterior sau de la orice posesor/detentor nelegitim, fapta nu va fi incadrata ca furt. Daca iti este furat telefonul si il recuperezi de la hot, fapta nu va constitui infractiunea de furt.
Furtul simplu se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
Ce este furtul calificat?
Furtul constituie o varianta agravata a furtului simplu.
Furtul calificat este furtul simplu savarsit prin una dintre urmatoarele modalitati:
a. intr-un mijloc de transport in comun
(ATENTIE: Furtul savarsit intr-un taxi nu este furt calificat, pentru ca taxiul nu este mijloc de transport in comun!)
b. in timpul noptii
c. de o persoana mascata, deghizata, travestita
d. prin efractie, escaladare sau prin folosirea fara drept a unei chei adevarate ori a unei chei mincinoase
e. prin scoaterea din functiune a sistemului de alarma sau de supraveghere
si se pedespeste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani.
Constitutie furt calificat in varianta agravata, furtul simplu savarsit astfel:
a. asupra unui bun care face parte din domeniul cultural (ex:o descoperire arheologica)
b. prin violare de domiciliu sau sediu professional
c. de o persoana avand asupra sa o arma
(ATENTIE: arma nu trebuie sa fie la vedere sau folosita. Daca arma este la vedere sau este utilizata, fapta nu mai constituie infractiunea de furt, ci talharie!)
si se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.
Avvocat furt – Varianta agravata pe categorii de bunuri
Constituie infractiunea de furt calificat in varianta agravata si furtul simplu asupra urmatoarele categorii de bunuri:
- titei, gazolina, condensate, etan lichid, benzina, motorina, alte produse petroliere sau gaze naturale din conducte, depozite, cisterne sau vagoane-cisterna;
- componente ale sistemelor de irigatii;
- componente ale retelelor electrice
- un dispozitiv ori un system de semnalizare, alarmare sau alertare in caz de incendiu sau alte situatii de urgenta publica;
- un mijloc de transport sau orice alt mijloc de intervenie la incendiu, la accidente de cale ferata, rutiere, navale sau aeriene ori in caz de dezastru;
- instalatii de siguranta si dirijare a traficului feroviar, rutier, naval, aerian si componente ale acestora, precum si componente ale mijloacelor de transport aferente;
- bunuri prin insusirea carora se pune in pericol siguranta traficului si a persoanelor pe drumurile publice;
- cabluri, linii, echipamente si instalatii de telecomunicatii, radiocomunicatii, precum si componente de comunicatii
si se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 10 ani.
Ce este complicele la furt?
Pluralitatea de faptuitori presupune savarsirea uneia sau a mai multor fapte prevazute de legea penala de catre doua sau mai multe persoane impreuna. Este necesar sa existe o vointa comuna a persoanelor de a savarsi fapta.
Complicele este persoana care cu intentie inlesneste sau ajuta in orice mod la savarsirea unei fapte prevazute de legea penala ori care promite, inainte sau in timpul savarsirii acesteia, ca va dobandi, transforma, valorifica, tainui bunurile provenite din fapta.
Mai exact, complicele ajuta la comiterea mai usoara a faptei. Fapta ar putea fi comisa si fara acesta. El doar il ajuta pe autor si stie exact in ce mod activitatea sa va fi folosita. Complicele nu determina pe nimeni sa savarseasca infractiunea, deoarece autorul a luat decizia dinainte de a fi ajutat.
Exemplu de complicitate la furt:
- X vrea sa fure o suma de bani dintr-o casa, iar Y (complice) sta la panda;
- X vrea sa fure un televizor si Y (complice) ii promite ca dupa furt poate ascunde televizorul la el acasa;
- X vrea sa fure un laptop si Y (complice) ii spune cand nu este acasa proprietarul pentru a putea intra in casa.
Complicitate la furt – Cum trebuie sa actioneze
Activitatea complicelui trebuie sa il ajute cu adevarat pe autor. De asemenea, complicele trebuie sa actioneze cu intentie, adica sa prevada rezultatul faptei sale, sa stie exact in ce scop va fi folosita actiunea sa (ex: X ii spune lui Y unde sunt camere pentru a putea intra pe geamul de la parter al unui bloc).
Complicitatea poate fi anterioara (ajuta inainte de a savarsi fapta) sau concomitenta (ajuta in momentul savarsirii faptei). Complicele concomitent va fi luat in calcul pentru retinerea circumstantei agravante a comiterii faptei de catre trei sau mai multe persoane impreuna.
In cazul in care complicele este minor si autorul este major, se va retine circumstanta agravanta.
Daca autorul a savarsit o fapta mai grava decat cea la care a fost ajutat de catre complice, complicele va raspunde doar pentru fapta pentru care a oferit efectiv ajutor. Daca X ii ofera o masca lui Y pentru a se deghiza, dar Y nu o accepta, se va retine infractiunea de furt simplu, nu furt calificat.
Actele complicelui presupun un ajutor dat inainte de comiterea faptei sau in timpul savarsirii faptei. Daca ajutorul este oferit dupa ce s-a comis fapta, nu se va raspunde pentru complicitate la furt, ci pentru infractiunea de favorizare a faptuitorului
Avocat furt – Plangerea prealabila si impacarea
Furtul simplu si furtul calificat savarsite intre membrii de familie, de catre un minor in paguba tutorelui ori de catre cel care locuieste impreuna cu persoana vatamata sau este gazduit de aceasta se pedepsesc doar la plangerea prealabila a persoanei vatamata.
Plangerea prealabila se adreseaza organului de cercetare penala sau procurorului.
Plangerea prealabila se introduce in termen de 3 luni din ziua in care persoana vatamata a aflat de savarsirea faptei.
Cand persoana vatamata este un minor sau un incapabil, termenul de 3 luni curge de la data cand reprezentantul sau legal a aflat despre savarsirea faptei.
In cazul in care faptuitorul este chiar reprezentantul legal al minorului sau incapabilului, termenul de 3 luni curge de la data numirii unui nou reprezentant.
Impacarea inlatura raspunderea penala la furtul simplu.
La furtul calificat partile nu se pot impaca!
Ce impact are o condamnare asupra mea si a familiei mele?
O condamnare pentru savarsirea infractiunii de furt are consecinte grave asupra persoanei condamnate si a familiei sale, care se prelungesc in timp.
Cea mai grava problema a persoanelor condamnate sau a fostilor detinuti este reprezentata de prejudecata din partea societatii. Principala bariera in reintegrarea detinutilor in societate este mentalitatea persoanelor din jur.
In momentul in care un angajator afla ca o persoana angajata a fost anterior in detentie, de cele mai multe ori va rezilia contractual. Exista angajatori care angajeaza detinuti in perioada detentiei pentru ca beneficiaza de avantaje financiare, dar in momentul in care acestia sunt eliberati, li se rezilieaza contractual. Cazierul juridic afecteaza credibilitatea fostilor detinuti in fata angajatorilor, acestia fiind exclusi de pe piata locurilor de munca.
O persoana care a fost condamnata penal va fi afectata si in plan personal. Multi apropiati vor incepe sa il evite, fie de teama de a nu fi ei victimele unei infractiuni, fie de a nu fi vazuti in apropierea acestora si considerati la randul lor infractori. De asemenea, in momentul in care o persoana care a fost condamnata decide sa isi intemeieze o familie, s-ar putea ca partenerul sa nu fie de acord sa isi petreaca viata cu o persoana care a fost condamnata, pentru ca nu ar putea fi un bun exemplu.
Si familia suporta consecintele negative ale unei condamnari. Deseori, cei din familie sunt considerati vinovati pentru ca un membru a ajuns la inchisoare. Parintii pot fi considerati responsabili pentru situatia in care s-a ajuns, iar alte rude pot fi evitate pentru ca fac parte din familia unui fost deinut.
Consecintele sunt numeroase si, de multe ori, dezastruoase, astfel ca este necesar sa se apeleze cat mai repede la un avocat pentru o solutie favorabila. O condamnare nu inseamna numai o suma de bani pe care trebuie sa o platesti sau o perioada de timp in care trebuie sa fii inchis. O condamnare inseamna consecinte negative pentru tot parcursul vietii, astfel ca avocatul este indispensabil in astfel de situatii.
Pedeapsa este de pana la 3 ani sau, in functie de caz, doar amenda. O fapta este tot furt si atunci cand bunul apartine in totalitate sau doar in parte inculpatului, insa in momentul in care are loc actiunea bunul era in detentia sau posesia legitima a altei persoane. Sunt considerate bunuri mobile inscrisurile, actele, energia electrica si toate tipurile de energie cu valoare economica.
Pentru o consultatie gratuita accesati link-ul avocat drept penal Bucuresti si completati formularul de pe aceasta pagina.
Se considera tot furt si luatea unui vehicul in scopul de a il utiliza pe nedrept. De asemenea, o varianta mai grava este furtul calificat.
Daca aveti intrebari cu privire la situatia dumneavoastra nu ezitate sa ne contactati la consultanta juridica online Bucuresti.
Furtul calificat se desfasoara in urmatoarele circumstante: in mijloacele de transport in comun, pe timpul noptii, de catre o persoana cu masca, travestita sau deghizata, prin escaladare, efractie sau prin folosirea fara drepturi a cheilor adevarate sau a cheilor in duplicat. Scoaterea din functiune a sistemelor de alarma sau de supraveghere se considera tot furt calificat si se pedepseste cu inchisoare de pana la 5 ani.
Apelati cu incredere la un cabinet de avocatura din Bucuresti specializat in penal.
Atunci cand furtul are loc asupra bunurilor apartinand patrimoniului cultural, prin violarea domiciliului sau sediului profesional, sau de catre o persoana care detine o arma, pedeapsa maxima este de 7 ani.
Pentru rezolvarea problemelor dumneavoastra nu ezitati sa contactati avocat online drept penal.
Furtul de gazolina, titei, etan lichid, motorina, benzina si alte produse pe baza de petrol si gaze naturale din depozite, cisterne, conducte si vagoane, parti componente ale retelelor de irigatie sau ale celor electrice, dispozite sau sisteme de alarmare, tsemnalizare sau alertare de incendiu, se pedepseste cu maxim 10 ani. Alte bunuri considerate la fel de importante sunt instalatiile pentru dirijarea traficului feroviar, instalatii pentur traficul rutier, aerian si naval precum si componentele mijloacelor de transport, cablurile si liniile de radiocomunicatii, implica o pedeapsa de maxim 10 ani, de asemenea.
Pentru a afla detalii dspre situatia dumneavoastra contactati firma de avocatura din Bucuresti, sectorul 3.
Art. 229: Furtul calificat
(1) Furtul săvârşit în următoarele împrejurări:
a) într-un mijloc de transport în comun;
b) în timpul nopţii;
c) de o persoană mascată, deghizată sau travestită;
d) prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase;
e) prin scoaterea din funcţiune a sistemului de alarmă ori de supraveghere, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Dacă furtul a fost săvârşit în următoarele împrejurări:
a) asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural;
b) prin violare de domiciliu sau sediu profesional;
c) de o persoană având asupra sa o armă, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
(3) Furtul privind următoarele categorii de bunuri:
a) ţiţei, gazolină, condensat, etan lichid, benzină, motorină, alte produse petroliere sau gaze naturale din conducte, depozite, cisterne ori vagoane-cisternă;
b) componente ale sistemelor de irigaţii;
c) componente ale reţelelor electrice;
d) un dispozitiv ori un sistem de semnalizare, alarmare ori alertare în caz de incendiu sau alte situaţii de urgenţă publică;
e) un mijloc de transport sau orice alt mijloc de intervenţie la incendiu, la accidente de cale ferată, rutiere, navale sau aeriene ori în caz de dezastru;
f) instalaţii de siguranţă şi dirijare a traficului feroviar, rutier, naval, aerian şi componente ale acestora, precum şi componente ale mijloacelor de transport aferente;
g) bunuri prin însuşirea cărora se pune în pericol siguranţa traficului şi a persoanelor pe drumurile publice;
h) cabluri, linii, echipamente şi instalaţii de telecomunicaţii, radiocomunicaţii, precum şi componente de comunicaţii, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani.
Art. 230: Furtul în scop de folosinţă
(1) Furtul care are ca obiect un vehicul, săvârşit în scopul de a-l folosi pe nedrept, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în art. 228 sau art. 229, după caz, ale cărei limite speciale se reduc cu o treime.
(2) Cu pedeapsa prevăzută în alin. (1) se sancţionează folosirea fără drept a unui terminal de comunicaţii al altuia sau folosirea unui terminal de comunicaţii racordat fără drept la o reţea, dacă s-a produs o pagubă.