Share This Post
Categories:
Lovirea sau alte violente
Avocat loviri si alte violente – De ce am nevoie de un avocat? Infractiunea de loviri si alte violente este o infractiune frecvent intalnita in practica. Aceasta infractiune poate avea o gravitate ridicata, dar si scazuta, tocmai de aceea se poate pedepsi si cu amenda sau cu inchisoarea de minim 6 luni.
Cu privire la aceasta infractiune, in practica, de multe ori s-a renuntat la aplicarea pedepsei, insa a fost necesar un avocat care sa probeze ca s-au indeplinit conditiile legale.
Dupa cum ii spune si numele instituiei renuntarii la aplicarea pedepsei, se poate dispune doar de catre judecator si, desi a existat o infractiune pentru care un inculpat a fost urmarit, daca instanta de judecata la solicitarea avocatului aprecieaza ca sunt indeplinite conditiile, il poate scuti de la o pedeapsa penala, pe inculpat.
Renuntarea la aplicarea pedepsei nu se poate dispune oricum. Este necesar ca avocatul sa dovedeasca faptul ca infractiunea savarsita de inculpat are o gravitate redusa, ca avand in vedere natura si intinderea urmarilor produse, a mijloacelor folosite, a modului si a imprejurarilor in care a fost comisa, a motivului si scopului urmarit sau a persoanei infractorului, aplicarea unei pedepse ar fi inoportuna fata de consecintele pe care le-ar avea asupra acestuia. Astfel, instanta va aplica faptuitorului un avertisment, iar persoana in cauza nu va fi supusa niciunei decaderi, interdictii sau incapacitati.
Avocat loviri si alte violente – Rolul avocatului
Rolul avocatului este esential in cauzele penale pentru construirea unei strategii personalizate care sa asigure protectia drepturilor conferite de lege, protectie care ar putea fi pusa in pericol prin simpla acceptare a unei aparari superficiale. Este necesar din primul moment apelarea la un avocat cu experienta.
Totodata, daca inculpatul decide sa recunoasca faptele, se poate incheia un acord de recunoastere a vinovatiei, daca sunt intrunite conditiile legale, iar asistenta juridica este obligatorie. In acest caz, inculpatul va beneficia de o reducere cu o treime a limitelor de pedeapsa in cazul inchisorii sau de o reducere cu o patrime in cazul amenzii.
Prin asistenta juridica ce vi se ofera puteti oferi toate detaliile legate de petrecerea faptei. Un avocat penal joaca un rol esential intr-un proces de aceasta natura, atat prin protejarea drepturilor dumneavoastra si a intereselor, cat si pentru a va ajuta sa intocmiti actele necesare.
Ce sunt lovirile si alte violente?
Infractiunea de loviri si alte violente consta in orice loviri sau acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice si se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectata sanatatea unei persoane, a carei gravitate este evaluate prin zile ingrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani sau cu amenda.
Zilele de ingrijiri medicale nu reprezinta zile de spitalizare sau de concediu medical, ci un criteriu propriu de evaluare a consecintelor posttraumatice, indiferent de cate zile petrece victima in spital sau in concediu medical.
Infractiunea consta in orice violente, indiferent de intensitate. Actiunile pot consta in violente fizice (ex:pumni, imbranceli, sperieturi etc) ori violente psihice (ex:obligarea victimei de a-si produce un rau).
Parintii care exercita violente asupra copiilor lor vor fi subiecti ai infractiunii de violenta in familie, care se poate retine in concurs cu infractiunea de rele tratamente aplicate minorilor.
In situatia in care faptuitorul savarseste violente cand se afla in exercitarea atributiilor de serviciu, fapta poate imbraca o alta incadrare juridica. Spre exemplu, profesorul care loveste elevii va raspunde pentru infractiunea de purtare abuziva.
Daca lovirile sau violentele se comit imediat dupa nastere sau in primele 24 de ore de la nastere de catre mama aflata intr-o stare de tulburare fata de nou-nascut, se va retine infractiunea de ucidere ori vatamare a nou-nascutului.
Ce daune pot obtine?
Cele mai multe infractiuni sunt savarsite cu violenta. Pentru orice violenta indreptata impotriva dumneavoastra, puteti obtine daune morale sau materiale.
Nu exista o limita minima sau maxima pe care o puteti cere cu titlu de despagubiri de natura morala sau materiala in cazul unei infractiuni de loviri si alte violente.
Daunele pot avea intinderea pe care simtiti ca ati pierdut-o sau v-ar compensa o anumita umilinta publica.
Spre exemplu, daca ati fost lovit de catre o alta persoana si sunteti cunoscut in zona respectiva si vi s-a adus o umilinta publica, este clar ca intinderea daunelor de natura morala alaturi de suferinta fizica produsa, vor avea o intindere mai mare.
In ceea ce privesc daunele materiale, de exmeplu, daca in urma unei agresiuni v-ati scapat telefonul din mana, legatura directa si clara de cauzalitate intre lovitura aplicata de catre agresor si scaparea telefonului din mana se materializeaza prin infractiunea de loviri si alte violente.
In asemenea situatii puteti solicita pe langa plata unor despagubiri pentru loviri si alte violente, plata daunelor de natura materiala cuantificate la nivelul acelei pierderi materiale pe care ati suferit-o.
Cum fac plangere?
Pentru infractiunea de loviri sau alte violente se poate raspunde doar daca victima formuleaza plangere prealabila. Termenul pentru formularea plangerii prealabile este de 3 luni si se calculeaza din ziua in care persoana vatamata a aflat despre savarsirea faptei.
Daca victima este un minor sau un incapabil, termenul de 3 luni curge de la data la care reprezentantul a aflat despre fapta. Daca infractiunea a fost comisa chiar de reprezentantul acestor persoane, termenul de 3 luni curge de la data numirii unui nou reprezentant.
Plangerea se depune sau se trimite electronic la unitatea de politie competenta pe raza municipiului, sectorului sau sectiei de politie arondate locului unde a fost comisa fapta.
Plangerea prealabila trebuie sa aiba forma de mai jos:
Loviri si alte violente – PLÂNGERE PENALĂ
Domnule Prim Procuror/Domnule Comandant
Subsemnatul………………………………………….., CNP ………………………………………. domiciliat în oraş/ comună/ municipiu ………………………….. str./sat………………………….. nr………… bloc………. sc……… et…….. ap……… jud./sect …………, prin prezenta formulez plângere penală împotriva numitului/ei…………………………. (cînd făptuitorul nu este cunoscut) domiciliat în oraş/ comună/ municipiu …………………. str./sat……………nr…………bloc……….sc………et……..ap………jud./sect. pentru săvârşirea infracţiunii de …………………. prevăzută şi pedepsită de art. ……… din codul penal (sau alt act normativ care pedepseşte această infracţiune).
Motivele plângerii:
În fapt, la data de (ziua, luna, anul) ………………….ora………….. locul (stradă, loc public, imobil) , făptuitorul (datele de identificare ale acestuia dacă se cunosc) a săvârşit următoarele: (se descrie condiţiile şi modalitatea în care autorul a comis fapta) .
Prejudiciul pe care făptuitorul mi l-a creat prin săvârşirea infracţiunii este de ……………………. sumă cu care mă constitui parte civilă.
În drept, fapta constituie infracţiunea de …………… prevăzută de art……….. din…….(codul penal sau legea care sancţionează fapta penală)
În dovedirea şi susţinerea plângerii, înţeleg să mă folosesc de următoarele probe:
– proba cu acte (documente, facturi, chitante, înscrisuri, acte vânzare cumpărare,etc)
– proba cu martori: (……………………. domiciliat în…………str………..nr…., bl……sc…..et……ap….. jud……….)
Pot fi contactat telefonic la numărul de telefon…………………. sau la e-mail …………………….
Data………………. Semnătura……………….
Domnului Prim Procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria/Tribunalul…………….
Domnului Comandant al Poliţiei …………..(sector, municipiu, oraş, secţie)
De asemenea, lovirea si alte acte de violenta care genereaza vatamarea si implica ingrijiri medicale de maxim 20 de zile sunt pedepsite cu inchisoare de la 3 luni si pana la 2 ani, sau pot fi pedepsite doar cu amenda, in functie de mai multe circumstante.
Pentru o consultatie gratuita accesati link-ul avocat drept penal Bucuresti si completati formularul de pe aceasta pagina.
Actiunea penala se va pune in miscare ca urmare a plangerii prealabile a persoanelor vatamate. In cazul anumitor fapte actiunea se poate pune in miscare din oficiu. Impacarea celor implicati inlatura automat raspunderea penala a agresorului si produce efecte atunci cand actiunea a fost demarata din oficiu.
Apelati cu incredere la un cabinet de avocatura din Bucuresti specializat in penal.
Victimele acestor infractiuni pot obtine certificat medico-legal care va contine si numarul de zile in care au fost acordate ingrijirile medicale. Cu ajutorul acestui certificat victima poate sa obtine daune morale. In timpul procesului, victimele pot fi asistate de avocati, insa prezenta avocatului nu este obligatorie.
Daca aveti intrebari cu privire la situatia dumneavoastra nu ezitate sa ne contactati la consultanta juridica online Bucuresti.
Lovirea sau alte violente vor trebui facute cu intentie pentru ca tentativa nu are o pedeapsa prevazuta. Asistenta din partea unui avocat in astfel de procese se recomanda pentru a se obtine sustinerea eficienta a tuturor punctelor de vedere. Desi victimele sunt sigure de adearul punctului lor de vedere se va porni de la premisa ca trebuie sa existe dovezi eficiente.
Pentru rezolvarea problemelor dumneavoastra nu ezitati sa contactati avocat online drept penal.
In aceste procese avocatul are mai multe indatoriri cum ar fi consultanta juridica inainte de proces, redactarea tuturor documentelor care sunt necesare, asistenta la termenele procesului si negocierea pentru solutionarea amiabila.
In cazuri de lovire si alte violente este recomandat ca partea vatamata sa isi angajeze un avocat care sa o reprezinte in toate etapele procesului pentru motivele prezentate mai sus. Fara experienta, un proces se poate dovedi greu de castigat.
Pentru a afla detalii dspre situatia dumneavoastra contactati firma de avocatura din Bucuresti, sectorul 3.