Share This Post
Categories:
Vatamare corporala
Avocat vatamare corporala – De ce am nevoie de un avocat? Pentru procesele de vatamare corporala este recomandat angajarea unui avocat, indiferent ca sunteti inculpat sau victima.
Procesele sunt greu de castigat de catre o persoana fara experienta. Daca sunteti victima unei infractiuni de vatamare corporala, lipsa unui avocat poate duce la neplata suficienta a inculpatului cu privire la fapta sa. Daca sunteti inculpat, lipsa unui avocat poate duce la o condamnare cu inchisoarea si lipsirea de libertate pe o perioada de mai multi ani.
Cele mai des intalnite infractiuni de vatamare corporala apar la accidentele rutiere. In mod obligatoriu in cazul unei sentinte de condamnare pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa, ca urmare a producerii unui accident de circulatie, persoanei vinovate i se anuleaza permisul de conducere, iar obtinerea din nou a dreptului de conducere este conditionat de trecerea unui an de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, de urmarea cursurilor unei scoli de soferi şi de promovarea examenului de conducere.
In situatia in care accidentul produs are ca urmare vatamarea corporala a mai multor persoane, de cele mai multe ori se pronunta o pedeapsa cu inchisoarea, cu suspendare conditionata a executarii, insa analizand imprejurarile in care a survenit evenimentul exista posibilitatea aplicarii unei pedepse a inchisorii cu executare.
Avocat vatamare corporala – Rolul acestuia
Rolul avocatului este esential in cauzele de vatamare corporala, pentru construirea unei strategii personalizate care sa asigure protectia drepturilor conferite de lege, protectie care ar putea fi pusa in pericol prin simpla acceptare a unei aparari superficiale. Este necesar din primul moment apelarea la un avocat cu experienta.
Scopul celui trimis in judecata este sa obtina o solutie de clasare, achitare sau incetare a procesului penal sau, in caz de condamnare, o pedeapsa minima sau suspendarea sub supraveghere. Avocatul este cel care va prezenta motivele pentru care pedeapsa inculpatului trebuie astfel individualizata.
Totodata, daca inculpatul decide sa recunoasca faptele, se poate incheia un acord de recunoastere a vinovatiei, daca sunt intrunite conditiile legale, iar asistenta juridica este obligatorie. In acest caz, inculpatul va beneficia de o reducere cu o treime a limitelor de pedeapsa in cazul inchisorii sau de o reducere cu o patrime in cazul amenzii.
Prin asistenta juridica ce vi se ofera puteti oferi toate detaliile legate de petrecerea faptei. Un avocat penal joaca un rol esential intr-un proces de aceasta natura, atat prin protejarea drepturilor dumneavoastra si a intereselor, cat si pentru a va ajuta sa intocmiti actele necesare.
Ce inseamna vatamarea corporala?
Vatamarea corporala reprezinta savarsirea unei actiuni sau inactiuni prin care s-au pricinuit unei persoane anumite consecinte vatamatoare. Actiunea penala pentru aceasta infractiune se pune in miscare din oficiu si nu este posibila impacarea.
Consimtamantul persoanei vatamate la exercitarea actiunii sau inactiunii reprezinta o cauza justificativa (ex: persoana isi da acordul pentru donarea de sange).
Vatamarea corporala consta in lovirile sau orice acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice prin care s-au produs una dintre urmatoarele consecinte:
a. o infirmitate: infirmitatea reprezinta un criteriu medico-legal de evaluare a consecintelor traumatismului. Infirmitatea poate aparea imediat dupa comiterea infractiunii sau dupa trecerea unei perioade de timp. Infirmitatea trebuie sa aiba un caracter permanent si poate fi fizic sau psihic.
Handicapul fizic poate consta in:
- pierderea unui organ: fie victima nu mai detine organul ca urmare a infractiunii, fie ca urmare a unei interventii chirurgicale pentru inlaturarea consecintelor infractiunii (ex:pierderea rinichiului);
- incetarea functionarii unui organ: victima mai are organul, dar nu mai functioneaza (ex:victima ramane paralizata);
- pierderea unui simt: pierderea poate fi totala sau partiala (ex:victima si-a pierdut auzul). Daca pierderea este temporara, se retine vatamare corportala daca au fost necesare mai mult de 90 de zile ingrijiri medicale.
b. leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare mai mult de 90 de zile:ingrijirile medicale sunt necesare pentru restabilirea sanatatii persoanei vatamate. Numarul de zile de ingrijiri medicale nu este echivalent cu numarul de zilelor de spitalizare sau de concediu medical.
c. un prejudiciu estetic grav si permanent (ex:desfigurarea); daca prejudicial este temporar sau se poate remedia, nu se indeplineste conditia. Spre exemplu, nu se incadreaza aici taierea parului si raderea sprancenelor, deoarece se pot regenera.
d. avortul:avortul reprezinta intreruperea cursului firesc al sarcinii si expulzarea produsului conceptiei. Este necesar ca faptuitorul sa fi stiut sau sa fi prevazut ca victima este insarcinata. Faptuitorul trebuie sa aiba ca intentie vatamarea victimei, iar avortul sa se produca din greseala, din culpa. Daca faptuitorul exercita violente asupra victimei cu intentia de a produce avortul se va retine infractiunea de intrerupere a cursului sarcinii in concurs cu infractiunea de loviri si alte violente.
e. punerea in primejdie a vietii persoanei: consta in situatia in care din pricina leziunilor exista pericolul sa se produca moartea persoanei vatamate. Faptuitorul a dorit doar vatamarea victimei, dar din culpa, din greseala, a pus in pericol viata victimei (ex: faptuitorul a lovit victima cu un cutit in antebrat si i-a sectionat artera, iar din cauza hemoragiei i-a pus in pericol viata).
Infraciunea de vatamare corporala se retine in varianta agravata atunci cand lovirile sau violente au fost realizate in scopul producerii unor leziuni traumatice pentru a caror vindecare au fost necesare ingrijiri medicale de cel putin 91 de zile sau cand lovirile sau violentele au fost realizate in scopul producerii unei infirmitati sau a unui prejudiciu estetic grav si permanent.
Pentru forma de baza a infractiunii, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.
Pentru varianta agravata a infractiunii, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani.
Tentativa este posibila la toate formele de vatamare corporala, dar este incriminata numai la variantele agravate.
Partile nu se pot impaca la vatamarea corporala.
Ce inseamna vatamarea corporala din culpa?
Vatamarea corporala din culpa consta in fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectata sanatatea unei persoane a carei gravitate este evaluata prin zile ingrijiri medicale de cel mult 90 de zile, savarsita din culpa, de catre o persoana care se afla in stare de ebrietate, a consumat substante halucinogene psihoactive sau desfasoara o activitate care constituie deja o infractiune.
Cele mai frecvente infractiuni de vatamare corporala au loc in cazul accidentelor rutiere.
Accidentele rutiere grave au loc frecvent, din cauza vitezei prea mari, a neatentiei la volan, a influentei alcoolului sau a substantelor interzise. In cazul in care un accident rutier se soldeaza cu vatamare corporala, faptuitorului i se deschide dosar penal, iar victimele pot cere atat daune morale, cat si materiale. Daca accidentul se soldeaza chiar cu un deces, aceste daune pot fi cerute de catre rudele defunctului.
Faptuitorul va trebui sa raspunda in fata legii pentru respectivul accident, iar daca se va stabili o sentinta de condamnare pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa, acesta va avea permisul de conducere anulat si se va putea bucura din nou de dreptul de a conduce abia dupa ce va trece un an de la hotararea definitiva de condamnare.
Avocat vatamare corporala – Cand se pune in miscare actiunea penala
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Termenul pentru formularea plangerii prealabile este de 3 luni si se calculeaza din ziua in care persoana vatamata a aflat despre savarsirea faptei. Daca victima este un minor sau un incapabil, termenul de 3 luni curge de la data la care reprezentantul a aflat despre fapta. Daca infractiunea a fost comisa chiar de reprezentantul acestor persoane, termenul de 3 luni curge de la data numirii unui nou reprezentant.
Plangerea se depune sau se trimite electronic la unitatea de politie competenta pe raza municipiului, sectorului sau sectiei de politie arondate locului unde a fost comisa fapta.
Daca respectivul accident s-a soldat cu moartea uneia sau a mai multor persoane, instanta va da verdictul in functie de circumstantele in care s-a produs evenimentul rutier, iar soferul va raspunde pentru infractiunea de ucidere din culpa. Cazurile in care se pronunta pedeapsa cu inchisoarea sunt diverse. Uneori, instanta decide suspendarea conditionata a executarii, dar daca circumstantele o cer, faptuitorul risca inchisoarea.
Ce impact are o condamnare asupra mea si a familiei mele?
O condamnare pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala are consecinte grave asupra persoanei condamnate si a familiei sale, care se prelungesc in timp.
Cea mai grava problema a persoanelor condamnate sau a fostilor detinuti este reprezentata de prejudecata din partea societatii.Principala bariera in reintegrarea detinutilor in societate este mentalitatea persoanelor din jur. In momentul in care un angajator afla ca o persoana angajata a fost anterior in detentie, de cele mai multe ori va rezilia contractual. Exista angajatori care angajeaza detinuti in perioada detentiei pentru ca beneficiaza de avantaje financiare, dar in momentul in care acestia sunt eliberati, li se rezilieaza contractual. Cazierul juridic afecteaza credibilitatea fostilor detinuti in fata angajatorilor, acestia fiind exclusi de pe piata locurilor de munca.
O persoana care a fost condamnata penal va fi afectata si in plan personal. Multi apropiati vor incepe sa il evite, fie de teama de a nu fi ei victimele unei infractiuni, fie de a nu fi vazuti in apropierea acestora si considerati la randul lor infractori. De asemenea, in momentul in care o persoana care a fost condamnata decide sa isi intemeieze o familie, s-ar putea ca partenerul sa nu fie de acord sa isi petreaca viata cu o persoana care a fost condamnata, pentru ca nu ar putea fi un bun exemplu.
Si familia suporta consecintele negative ale unei condamnari. Deseori, cei din familie sunt considerati vinovati pentru ca un membru a ajuns la inchisoare. Parintii pot fi considerati responsabili pentru situatia in care s-a ajuns, iar alte rude pot fi evitate pentru ca fac parte din familia unui fost deinut. Consecintele sunt numeroase si, de multe ori, dezastruoase, astfel ca este necesar sa se apeleze cat mai repede la un avocat pentru o solutie favorabila. O condamnare nu inseamna numai o suma de bani pe care trebuie sa o platesti sau o perioada de timp in care trebuie sa fii inchis.O condamnare inseamna consecinte negative pentru tot parcursul vietii, astfel ca avocatul este indispensabil in astfel de situatii.
Vatamare corporala – Este o infractiune prevazuta de lege care este reprezentata de savarsirea faptelor prin care unei persoane ii este afectata integritatea fizica sau a sanatatii generale.
Pentru vindecarea persoanei vatamate trebuie sa fie implicate peste 20 de zile, insa fara sa depaseasca 60. Aceasta fapta este mai grava atunci cand este comisa asupra unuia sau mai multor membri ai familiei.
Vatamarea corporala poate avea mai multe consecinte cum ar fi: infirmitatea, leziunile traumatice sau afectarea grava a sanatatii unei persoane, prejudicii grave si permanente, avortul, primejduirea vietii unei persoane. Se pedepseste si tentativa de infractiune.
Vatamare corporala – Pedeapsa
Pedeapsa cu inchisoarea poate creste pana la 10 ani in momentul in care lovirea are loc cu scopul de a produse o infirmitate, o leziune traumatica sau cu scopul de a afecta sanatatea personala. In cazul in care una dintre faptele prezentate mai sus, sau alte violente, au ca urmare decesul victimei pedeapsa poate fi de maxim 12 ani.
Vatamarea corporala grava este o infractiune care consta in toate faptele prin care unei victime i-au fost cauzate vatamari ale integritatii sanatatii sau ale integritatii corporale, atunci cand victima are nevoie de peste 60 de zile de ingrijiri medicale sau in momentul in care victima a pierdut un organ sau un simt, are o infirimitate permanenta psihica sau fizica, iar pedeapsa este mult mai aspra.
Pentru rezolvarea problemelor dumneavoastra nu ezitati sa contactati avocat online drept penal.
Procesul pentru vatamare corporala
Pentru procesele de vatamare corporala este recomandat sa va angajati un avocat indiferent pe ce pozitie va aflati: de victima sau de inculpat. Uneori procesele pot fi greu de castigat de catre o persoana lipsita de experienta. Daca va aflati in postura de victima, lipsa unui avocat poate termina procesul cu un rezultat pe care nu vi-l doriti, iar inculpatul poate sa sfarseasca prin a nu plati suficient pentru fapta sa, deoarece este posibil sa nu va prezentati corect cazul.
Apelati cu incredere la un cabinet de avocatura din Bucuresti specializat in penal.
Daca aveti intrebari cu privire la situatia dumneavoastra nu ezitate sa ne contactati la consultanta juridica online Bucuresti.
Pentru a afla detalii dspre situatia dumneavoastra contactati firma de avocatura din Bucuresti, sectorul 3.
Pentru o consultatie gratuita accesati link-ul avocat drept penal Bucuresti si completati formularul de pe aceasta pagina.
Pentru mai mult einformatii puteti accesa si Wiki.