Pedeapsa proxenetism
Art. 213: Proxenetismul
(1) Determinarea sau inlesnirea practicarii prostitutiei ori obtinerea de foloase patrimoniale de pe urma practicarii prostitutiei de catre una sau mai multe persoane se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(2) In cazul in care determinarea la inceperea sau continuarea practicarii prostitutiei s-a realizat prin constrangere, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(3) Daca faptele sunt savarsite fata de un minor, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu jumatate.
(4) Prin practicarea prostitutiei se intelege intretinerea de acte sexuale cu diferite persoane in scopul obtinerii de foloase patrimoniale pentru sine sau pentru altul.
Puteti ca accesati si avocat drept penal Bucuresti, consultanta juridica online Bucuresti,
cabinet de avocatura din Bucuresti, cel mai bun avocat penal din Bucuresti.
Potrivit Deciziei nr. 16/2007, publicata in Monitorul Oficial nr. 542 din 17 iulie 2008, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si, in aplicarea dispozitiilor incriminatorii ale art. 329 din C.P. anterior [art. 213 C.P. actual] si ale art. 12 [art. 210 C.P. actual] si 13 [art. 211 C.P. actual] din Legea nr. 678/2001 privind prevenirea si combaterea traficului de persoane, a stabilit ca:
[…]
2. Drept urmare, in cazul in care o persoana, fara a intrebuinta constrangeri, indeamna sau inlesneste practicarea prostitutiei ori trage foloase de pe urma practicarii prostitutiei de catre persoane majore, savarseste infractiunea de proxenetism prevazuta de art. 329 alin. 1 din C.P. anterior [art. 213 alin. (1) C.P. actual].
Consultati trafic de droguri!
[…]
4. In situatia unor acte de recrutare, transportare, transferare, cazare sau primire a unei persoane, prin amenintare, violenta, rapire, frauda ori inselaciune, abuz de autoritate sau prin alte forme de constrangere ori profitand de imposibilitatea acelei persoane de a-si exprima vointa sau prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase pentru obtinerea consimtamantului persoanei care are autoritate asupra altei persoane, in scopul exploatarii acestei persoane, fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de trafic de persoane, prevazuta de art. 12 din Legea nr. 678/2001[art. 210 C.P. actual].
5. In cazul in care o persoana actioneaza asupra altei persoane prin modalitatile aratate la pct. 2 si 3, indemnand, inlesnind sau tragand foloase ori recrutand sau traficand persoane majore in vederea practicarii de bunavoie a prostitutiei, iar ulterior actioneaza asupra aceleiasi persoane si prin modalitatile aratate in continutul textului art. 12 din Legea nr. 678/2001, se va retine savarsirea atat a infractiunii prevazute de art. 329 alin. 1 din C.P. anterior [art. 213 alin. (1) C.P. actual] sau art. 329 alin. 2 tezele I si II [art. 213 alin. (2) C.P. actual] din Codul penal, dupa caz, cat si a infractiunii prevazute de art. 12 din Legea nr. 678/2001 [art. 210 C.P. actual], in concurs real.
* Conform „Analizei deciziilor pronuntate in recursurile in interesul legii in materie penala si procesual penala cu privire la efectele acestora in contextul noilor reglementari” publicata pe site-ul Ministerului Public:
„Diferentele dintre infractiunile la care se refera decizia se mentin si in prezent cu observatia ca acestea rezulta din latura obiectiva a infractiunilor si nu din obiectul juridic generic al acestora, prin urmare punctele 2 si 4 ale deciziei vor produce efecte.
In ceea ce priveste punctul 5 al deciziei acesta ramane de actualitate.
In concluzie, decizia pronuntata in recurs in interesul legii va produce efecte in continuare (cu exceptia punctelor 1 si 3), incepand cu 1 februarie 2014 impunandu-se corelarea dispozitiilor legale invocate in cuprinsul acesteia cu noile prevederi (art. 213, 210 si 211 din Noul Cod penal).”