Share This Post
Categories:
Pedeapsa talharie si talharie calificata
Avocat talharie – De ce am nevoie de un avocat? In ceea ce privesc infractiunile savarsite prin violenta, conform statisticilor, talhariile ocupa locul al doilea in tara noastra.
In anii precedenti, in Romania se savarseau 95 de talharii pe saptamana. In prezent, in topul celor mai multi detinuti se afla persoanele condamnate pentru talharie. Este de la sine inteles astfel ca instantele ofera pedepse mari pentru aceasta infractiune, nu doar din cauza numarului ridicat de infractiuni savarsite, ci si din cauza gravitatii acestora.
Talharia este o fapta grava ce are o singura repercursiune si anume inchisoare. In cazul in care va aflati in rolul victimei pentru o astfel de infractiune sau ati fost trimis in judecata pentru o astfel de infractiune, cel mai indicat lucru este sa apelati la un avocat penalist. Avocatul specializat in drept penal va va indruma spre tot ce trebuie sa faceti in cazul unei astfel de infractiuni.
Rolul avocatului este esential in cauzele penale pentru construirea unei strategii personalizate care sa asigure protectia drepturilor conferite de lege, protectie care ar putea fi pusa in pericol prin simpla acceptare a unei aparari superficiale. Este necesar din primul moment apelarea la un avocat cu experienta.
Talharia calificata reprezinta o infractiune foarte grava, mai ales daca a avut ca rezultat vatamare corporala sau moartea victimei.
Prin asistenta juridica ce vi se ofera puteti oferi toate detaliile legate de petrecerea faptei. Solicitarea de avocat reprezinta un drept. In cele mai multe cazuri, subiectul nu isi poate face singur apararea, iar avocatul are rolul de a depune diligentele maxime pentru a actiona in interesul clientului.
Totodata, daca inculpatul decide sa recunoasca faptele, se poate incheia un acord de recunoastere a vinovatiei, daca sunt intrunite conditiile legale, iar asistenta juridica este obligatorie. In acest caz inculpatul va beneficia de o reducere cu o treime a limitelor de pedeapsa in cazul inchisorii sau de o reducere cu o patrime in cazul amenzii.
Avocat talharie – Ce este talharia?
Talharia reprezinta amenintarea unei victime sau violenta asupra sa pentru a nu se putea apara, dar si furtul urmat de aceste mijloace pentru a pastra bunul sau pentru a inlatura urmele incriminatorii ale infractorului, ca acesta sa poata pastra bunul sau sa isi asigure scaparea in ceea ce priveste inchisoarea.
Pedeapsa pentru talharie calificata este numai cu inchisoare, deoarece fapta constituie o infractiune. Limita maxima a pedepsei se poate micsora sau se poate majora in functie de circumstantele in care s-a savarsit infractiunea.
Limita pedepsei maxime se poate extinde daca prin talharia calificata a urmat moartea victimei. In acest caz, pedeapsa cu inchisoare se prelungeste de la 7 ani pana la 18 ani, precum si interzicerea exercitarii anumitor drepturi.
Se va retine coautoratul in cazul in care unul dintre faptuitor a realizat actele de amenintare/lovire, iar celalat comite furtul (ex: X ameninta victima, iar Y ii fura telefonul. Ambii vor raspunde pentru infractiunea de talharie in coautorat).
In cazul in care bunurile furate provin de la o persoana, dar amenintarile sau lovirile se exercita fata de o alta persoana, se va retine tot o infractiune de talharie (ex: daca A il ameninta pe B, dar fura telefonul lui C, in aceeasi imprejurare, se retine tot o infractiune de talharie).
Daca sunt lovite sau amenintate mai multe persoane, dar se fura de la o singura persoana, se va retine o singura infractiune de talharie (ex:X ii loveste pe A, B, C, dar sustrage bunuri doar de la C, se va retine o singura infractiune de talharie).
Daca sunt lovite sau amenintate mai multe persoane si se sustrag bunuri din patrimonial mai multor persoane, se vor retine atatea infractiuni de talharie, cate patrimonii afectate exista (ex: X ii loveste pe A, B, C, si sustrage bunuri de la B,C, se vor retine doua infractiuni de talharie).
Daca suspectul/inculpatul nu a luat niciun bun de la persoana vatamata fata de care a intrebuintat amenintari in scop de furt, intrucat persoana vatamata nu avea bunuri la ea, se retine infractiunea de tentative la talharie.
Ce este talharia calificata?
Talharia calificata este talharia simpla savarsita in imprejurari speciale si care are caracter mai grav.
Talharia este considerata calificata daca s-a savarsit in urmatoarele situatii:
- s-a folosit arma sau substante explozive, narcotice sau paralizante; (ATENTIE: se poate folosi orice tip de arma, precum pistol, cutit, furca etc);
- s-a savarsit prin simulare de calitati oficiale;
- de catre o persoana mascata, deghizata sau travestita;
- a avut loc pe timpul noptii;
- intr-un mijloc de transport sau asupra unui mijloc de transport (ATENTIE: poate fi orice vehicul care transporta persoane, precum masina, taxi, autobuz, tir etc);
- prin violarea domiciului sau a unui sediu professional.
Talharia calificata se pedepseste doar cu inchisoare, limita pedepsei fiind de la 3 ani la 10 ani, dar si interzicerea unor drepturi.
Pedeapsa se poate majora, respectiv inchisoarea poate fi de la 5 ani la 12 ani daca talharia calificata a avut loc in urmatoarele conditii: prin efractie sau cu ajutorul unei chei utilizate fara drept, pe timpul noptii, intr-un mijloc de transport, cu ajutorul scoaterii din functiune a sistemelor de supraveghere sau de alarma, de o persoana deghizata sau mascata. Aceeasi pedeapsa se aplica si in cazul in care din talharie a rezultat vatamarea unei persoane.
Avocat talharie – Ce este complicitatea la talharie?
Complicele este persoana care cu intentie inlesneste sau ajuta in orice mod la savarsirea unei fapte prevazute de legea penala ori care promite, inainte sau in timpul savarsirii acesteia, ca va dobandi, transforma, valorifica, tainui bunurile provenite din fapta.
Mai exact, complicele ajuta la comiterea mai usoara a faptei. Fapta ar putea fi comisa si fara acesta. El doar il ajuta pe autor si stie exact in ce mod activitatea sa va fi folosita. Complicele nu determina pe nimeni sa savarseasca infractiunea, deoarece autorul a luat decizia dinainte de a fi ajutat.
Activitatea complicelui trebuie sa il ajute cu adevarat pe autor. De asemenea, complicele trebuie sa actioneze cu intentie, adica sa prevada rezultatul faptei sale, sa stie exact in ce scop va fi folosita actiunea sa (ex: X ii spune lui Y unde sunt camere de supraveghere pentru a putea ameninta si fura bunurile de la persoana vatamata).
Complicitatea poate fi anterioara (ajuta inainte de a savarsi fapta) sau concomitenta (ajuta in momentul savarsirii faptei). Complicele concomitent va fi luat in calcul pentru retinerea circumstantei agravante a comiterii faptei de catre trei sau mai multe persoane impreuna.
In cazul in care complicele este minor si autorul este major, se va retine circumstanta agravanta.
Daca autorul a savarsit o fapta mai grava decat cea la care a fost ajutat de catre complice, complicele va raspunde doar pentru fapta pentru care a oferit efectiv ajutor. Daca X ii ofera o masca lui Y pentru a se deghiza, dar Y nu o accepta, se va retine infractiunea de talharie simpla, nu calificata.
Actele complicelui presupun un ajutor dat inainte de comiterea faptei sau in timpul savarsirii faptei. Daca ajutorul este oferit dupa ce s-a comis fapta, nu se va raspunde pentru complicitate la talharie, ci pentru infractiunea de favorizare a faptuitorului
Ce impact are o condamnare asupra mea sau a familiei mele?
O condamnare pentru savarsirea infractiunii de talharie are consecinte grave asupra persoanei condamnate si a familiei sale, care se prelungesc in timp.
Cea mai grava problema a persoanelor condamnate sau a fostilor detinuti este reprezentata de prejudecata din partea societatii. Principala bariera in reintegrarea detinutilor in societate este mentalitatea persoanelor din jur. In momentul in care un angajator afla ca o persoana angajata a fost anterior in detentie, de cele mai multe ori va rezilia contractual. Exista angajatori care angajeaza detinuti in perioada detentiei pentru ca beneficiaza de avantaje financiare, dar in momentul in care acestia sunt eliberati, li se rezilieaza contractual. Cazierul juridic afecteaza credibilitatea fostilor detinuti in fata angajatorilor, acestia fiind exclusi de pe piata locurilor de munca.
O persoana care a fost condamnata penal va fi afectata si in plan personal. Multi apropiati vor incepe sa il evite, fie de teama de a nu fi ei victimele unei infractiuni, fie de a nu fi vazuti in apropierea acestora si considerati la randul lor infractori. De asemenea, in momentul in care o persoana care a fost condamnata decide sa isi intemeieze o familie, s-ar putea ca partenerul sa nu fie de acord sa isi petreaca viata cu o persoana care a fost condamnata, pentru ca nu ar putea fi un bun exemplu.
Si familia suporta consecintele negative ale unei condamnari. Deseori, cei din familie sunt considerati vinovati pentru ca un membru a ajuns la inchisoare. Parintii pot fi considerati responsabili pentru situatia in care s-a ajuns, iar alte rude pot fi evitate pentru ca fac parte din familia unui fost deinut.
Consecintele sunt numeroase si, de multe ori, dezastruoase, astfel ca este necesar sa se apeleze cat mai repede la un avocat pentru o solutie favorabila. O condamnare nu inseamna numai o suma de bani pe care trebuie sa o platesti sau o perioada de timp in care trebuie sa fii inchis.O condamnare inseamna consecinte negative pentru tot parcursul vietii, astfel ca avocatul este indispensabil in astfel de situatii.
Talharia se defineste ca fiind furtul utilizand amenintari si violente sau aducerea victimei in stare de inconstineta si in neputinta de a se apara. Furtul urmat de utilizarea unor astfel de mijloace pentru a putea pastra bunurile furtate sau pentru a elimina urmele infractiunii, pentru ca autorul sa isi asigura fuga, sunt pedepsite cu inchisoare pana la 7 ani si persoanelor in cauza li se pot interzice mai multe drepturi.
Apelati cu incredere la un cabinet de avocatura din Bucuresti specializat in penal.
Pentru o consultatie gratuita accesati link-ul avocat drept penal Bucuresti si completati formularul de pe aceasta pagina.
Tot asa era definita talharia si in vechiul cod penala, cu singura diferenta ca in acesta pedeapsa putea ajunge pana la 18 ani. Conform noului cod penal, talharia calificata apare in urmatoarele imprejurari: atunci cand sunt folosite substante explozive sau arme, paralizante sau narcotice, simuland calitatea oficiala, prin atacul unei persoane mascate, travestite sau deghizate, pe timpul noptii, in mijloacele de transport sau asupra mijloacelor de transport, prin violarea domiciliului sau sediului profesional. Aceasta indractiune are o pedeapsa de maxim 10 ani, si implica interzicerea mai multor drepturi.
Daca aveti intrebari cu privire la situatia dumneavoastra nu ezitate sa ne contactati la consultanta juridica online Bucuresti.
Talharia se poate pedepsi si cu pana la 12 ani de inchisoare atunci cand are ca urmare vatamarea. In vechiul cod nu exista ideea de talharie calificata, aceasta fiind realizata de persoane mascate, travestite sau deghizate, pe timpul noptii sau pe domeniul public. Infractiunea, chiar si fara denumirea de acum, era pedepsita cu inchisoare de pana la 20 de ani. Dupa cum se poate observa, nou cod penal nu considera talharie, actiunea realizata in locuri publice, ci doar cea in mijloacele de transport.
Pentru rezolvarea problemelor dumneavoastra nu ezitati sa contactati avocat online drept penal.
Indiferent ca este vorba despre talharie normala sau calificata, noul cod penal seteaza limite mult mai reduse fata de cele care existau in vechiul cod, pentru ca in timp ce in noul cod pedeapsa maxima este de 12 ani in vechiul era de maxim 20.
Pentru a afla detalii dspre situatia dumneavoastra contactati firma de avocatura din Bucuresti, sectorul 3.
Art. 234: Tâlhăria calificată
(1) Tâlhăria săvârşită în următoarele împrejurări:
a) prin folosirea unei arme ori substanţe explozive, narcotice sau paralizante;
b) prin simularea de calităţi oficiale;
c) de o persoană mascată, deghizată sau travestită;
d) în timpul nopţii;
e) într-un mijloc de transport sau asupra unui mijloc de transport;
f) prin violare de domiciliu sau sediu profesional,
se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Tâlhăria săvârşită în condiţiile art. 229 alin. (3) se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi.
(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează tâlhăria care a avut ca urmare vătămarea corporală.