Consumul de droguri in randul adolescentilor
Consumul de droguri in randul adolescentilor este o problema tot mai des intalnita. Un numar mare dintre acestia consuma alcool si substante psihoactive, cu toate ca este periculos si ilegal.
Daca ai probleme trebuie sa apelezi la un avocat specializat in traficul de droguri, nu actiona fara sa consulti un avocat, aceasta infractiune este foarte grava si poate avea consecinte nefaste. Noi te ajutam sa intelegi in ce situatie esti si cum trebuie sa procedezi pentru a-ti crea o situatie favorabila! Apeleaza 0724 031 441 sau scrie-ne pe mail av.mihaelavasile@yahoo.com, avocat specializat in astfel de cazuri Andreea Vasile!
Exista adolescenti care consuma droguri in mod regulat si adolescenti care consuma ocazional sau din curiozitate. Adolescentii care consuma in mod regulat se expun unor riscuri foarte mari, pornind de la dependenta de droguri, care creeaza probleme de sanatate, consecinte ilegale, probleme in familie, iar pe termen lung chiar neadaptarea in societate (rezultate slabe la scoala, negasirea unui loc de munca, neintemeierea unei familii, pierderea prietenilor).
Adolescentii care consuma ocazional sau doar de curiozitate nu sunt lipsiti de efecte. Chiar daca un adolescent incearca o singura data droguri si este probabil sa nu devina dependent, poate fi prins de organele judiciare si, in cele din urma, condamnat, ceea ce ii va afecta viata pe termen scurt si pe termen lung.
Consumul de droguri – Cele mai utilizate locuri
Drogurile cele mai utilizate in cluburi de catre adolescenti sunt ecstasy, marijuana si flunitrazepam, cel din urma utilizat de tineri pentru violarea fetelor.
Potrivit statisticilor Agentiei Nationale Antidrog, adolescentii romani consuma mai putine droguri ilegale decat media europeana, insa nu la fel de bine stam la capitolul droguri legale, adica tutun sau alcool: 49% dintre tineri fumeaza si 83% consuma alcool, cu mult peste media europeana.
Cu toate ca Romania nu detine un record cu privire la numarul de adolescenti care consuma droguri, tara noastra detine record cu privire la varsta de la care incep sa se drogheze tinerii: 13 ani.
Factorii care determina consumul de droguri la adolescenti
Principalul factor care determina consumul de droguri in randul adolescentilor este anturajul, mai exact dorinta de a fi acceptati. Pentru multi adolescenti dorinta de a fi diferit si de a se afirma reprezinta impulsul primar.
Coruperea acestora vine in primul rand de la presiunea prietenilor. In special tinerii neglijati acasa isi doresc sa simta ca apartin unui grup, astfel ca se supun cerintelor. Adolescentii isi doresc atentia si chiar afectiunea prietenilor, iar modul in care cred ca le vor obtine este prin imitatie: vor face ceea ce fac si restul. Si, uneori, acest lucru presupune consumul de substante interzise.
Adolescentii vor doar sa fie acceptati. Iar lipsa de increderea si dorinta de a fi aprobati de catre ceilalti conduce la comportamente care le fac rau.
Una dintre cele mai mari probleme este reprezentata de adolescentii care traiesc sau cresc in saracie, care au o probabilitate mai mare de abuz. De asemenea, daca un parinte a fost dependent de droguri, este probabil ca si copilul sa dezvolte aceeasi dependenta. Acest lucru poate avea la baza gena sau doar imitatia.
Vrei sa ne trimiti un mesaj, intra pe prima pagina si completeaza formularul, click aici avocat Bucuresti!
Consumul de droguri in familie creeaza un mediu propice
Viata de familie influenteaza dependenta unui tanar. Un mediu familial sanatos in timpul copilariei este essential pentru reducerea ulterioara a riscului de dependenta. A fi in preajma unor persoane care consuma droguri creste probabilitatea de a dezvolta o tulburare de consum mai tarziu.
Exista situatii in care multi tineri fara factori de risc incearca droguri doar de curiozitate. Este posibil ca acestia sa nu devina dependenti, dar daca senzatiile pe care le simt datorita consumului le plac foarte mult, este probabil sa isi doreasca sa mai experimenteze.
Un factor foarte important este varsta de la care se incepe consumul. Cu cat o persoana isi administreaza mai devreme substante care le modifica starea de spirit, cu atat este mai probabil sa dezvolte o tulburare de abuz.
Relevant este si modul de administrate a drogului. Daca un drog se administreaza prin fumat sau injectare, efectul se instaleaza foarte rapid, dar nu este de lunga durata. Aceste schimbari rapide la nivel sensorial pot determina adolescentul sa repete consumul drogului pentru a recapata starea de euforie experimentata anterior.
Unul dintre motivele pentru care adolescentii sunt mai predispusi la consumul de droguri decat adultii este distractia. Cu toate ca ei considera ca vor doar sa se simta bine, adevarul este ca prin intermediul drogurilor vor doar sa isi uite problemele.
Simptomele si efectele consumului de drogurilor asupra adolescentilor
Simptomele consumului de droguri sunt de mai multe tipuri, astfel:
-fizice: paloare, ochii rosii si somnorosi, pupilele contractate, pleoapele umflate, sangerari nazale, imunitate tot mai scazuta, doarme mai putin si somnul este agitat, taieturi, zgarieturi sau intepaturi pe corp (pot fi si mascate – de exemplu insista sa poarte bluze cu maneca lunga, in ciuda faptului ca e cald);
-emotionale: schimbari de personalitate bruste, comportament iresponsabil, scaderea stimei de sine, pierdere generala a interesului, reactii acute de panica si de neliniste, este izolat, trist, oboist, nu mai poate executa sarcini complexe, care necesita luciditate mentala si coordonare psihomotorie;
-familiale: contrazicerea repetata a parintilor si incalcarea regulilor, isi inchide camera si iti interzice sa mai intri in ea, nu ii mai ajung banii, care pana acum ii erau suficienti, are alti prieteni noi, pe care nu vrea ca familia sa ii cunoasca;
-scolare:interes scazut, atitudine negativa, multe absente;
-sociale: prieteni noi care nu sunt interesati de activitati scoale, probleme cu legea, schimbarea stilului vestimentar si a celui muzical, pierderea interesului asupra lucrurilor care alta data il pasionau (sportul, de exemplu).
In functie de drogurile folosite, simptomele pot varia, astfel:
-marijuana: adolescentul poate avea in buzunare sau in camera foi de tigara, brichete, pipe, este somnoros si fara vlaga, are pupilele marite, rade fara motiv, este ametit, ii este foame tot timpul si mananca dulciuri, nu isi aminteste lucruri, are un miros specific de frunze arse. Pe termen lung marijuana poate determina cancer, tulburari ale sistemului respirator, tublurari de memorie.
-amfetamine: adolescentul se simte puternic, energic, este foarte atent, dar are schimbari bruste de dispozitie, precum agresivitate sau agitatie. Pe termen lung, consumul poate determina anevrism, stop cardiac, tulburari psihice, scadere in greutate.
-cocaina: din cauza ca drogul acesta creeaza dependenta psihica si fizica in scurt timp, adolescentul va fi intr-o continua cautare a sa si va incerca sa faca bani prin diferite metode, astfel ca poate incepe sa fure bani din casa. Dupa ce consuma cocaina, el va fi agitat si energic, dar dupa ce efectul trece, incepe sa devina foarte trist. Adolescentul va avea un miros slab de benzina, are ochii injectati si ii lacrimeaza permanent, este vorbaret, are o atitududine superioara, este energic si foarte sensibil la lumina si la sunet. Pe termen lung cocaina produce halucinatii, paranoia, afectarea auzului.
-ecstasy: acest drog este halucinant si face ca emotiile sa fie mai intense. Acest drog provoaca o scadere a capacitatii de memorare si insomnii, sentimente de frica nejustificate, sentimentul ca este urmarit, scrasneste din dinti, senzatia de greata, tensiune crescuta. Consumul de ectasy determina tulburari de gandire, de memorie, afectiuni ale ficatului.
-heroina: tanarul simte nevoia de a consuma acest drog cat mai curand posibil dupa ce si-a injectat prima doza. In timpul consumului el este latent, nu raspunde la stimuli si da senzatia ca ar dormi. Dependentul de heroina nu are pofta de are un miros specific de otet. Atunci cand nu il consuma, el este agitat, se simte deprimat si este intr-o cautare continua a drogului, nedormind. Pe termen lung heroina poate determina sida, hepatita, sclerozarea vaselor de sange, infectii bacteriene, infectia valvelor, probleme reumatologice.
Cum tinem un adolescent departe de consumul de droguri
Ca in orice aspect al vietii, parintii trebuie sa fie un exemplu pozitiv pentru copii. Un copil care vede in casa un comportament echilibrat, un stil de viata sanatos, care are parte de intelegere si respect din partea parintilor este mai putin probabil sa apeleze la droguri.
Copiii trebuie sa cunoasca de mici realitatea drogurilor. Ascunderea acestei realitati se poate transforma mai tarziu intr-o curiozitate greu de stapanit. Copiii trebuie sa stie de la inceput caror riscuri se expun daca incep sa consume droguri.
In cazul in care parintii afla ca adolescentul consuma droguri, este indicat ca acestia sa se indrepte spre specialisti, pentru ajutor. Interventia nu este facuta doar de catre psihologi, ci si de catre medici psihiatri sau de alta specializare, deoarece drogurile afecteaza nu doar nivelul comportamental, ci si cel subiectiv-afectiv si bio-fiziologic.
Atunci cand se trece printr-o astfel de situatie, este important ca adolescentul sa simta suportul moral al parintilor sai, pe tot parcursul rezolvarii ei. Psihologul va incerca prin intermediul psihoterapiei sa determine cauza pentru care adolescentul prefera consumul de droguri si sa il ajute pe acesta sa renunte, in timp ce medicii vor incerca sa elimine dependenta si sa trateze simptomele fizice.
Ce trebuie sa faca parintii
Multi parinti care afla ca adolescentul lor este un consumator, incearca sa caute sfaturi in alte parti, cum ar fi internetul sau cunostintele. Totusi, sa ne aducem fiecare persoana este unica si daca o reteta a functionat pentru cineva, nu inseamna ca ea va functiona si pentru altcineva. De aceea, cele mai bune sfaturi pe care un parinte le poate primi sunt cele venite de la un medic sau un psiholog, dupa ce acesta a discutat cu tanarul, in prealabil.
Este foarte important ca parintii sa cunoasca anturajul adolescentului si sa dialogheze cu el, de timpuriu si fara ocolisuri, despre efectele negative ale drogurilor, pe termen scurt si lung.
Dar pentru asta e nevoie ca parintii sa „isi faca temele” pe acest subiect si sa aiba grija sa nu traga concluzii pripite, bazandu-se doar pe unu, doua semne.
Pe de alta parte, exista parinti care minimalizeaza problema, considerand ca e ceva trecator si inofensiv – consumul de canabis, de exemplu, drogul cel mai comun si acceptat in multe cercuri ca fiind „mai inofensiv decat tutunul”, in ciuda beneficiilor medicinale recunoscute stiintific, afecteaza nefast creierul adolescentilor, inca nedezvoltat complet. Asa ca, nu, nu este deloc inofensiv consumul de canabis, la varste fragede, nici macar ocazional.
Pentru mai multe informatii puteti accesa si Wikipedia.