Dependenta de droguri
Dependenta de droguri este o tulburare cronica a creierului, care afecteaza consumatorul, atat psihic cat si fizic.
La instalarea dependentei de droguri, in creier au loc anumite schimbari. Aceste schimbari neurochimice afecteaza capacitatea de stapanire de sine si de luare a deciziilor. Exista un impuls puternic de a continua consumul de droguri, in ciuda raului provocat.
Daca ai probleme trebuie sa apelezi la un avocat specializat in traficul de droguri, nu actiona fara sa consulti un avocat, aceasta infractiune este foarte grava si poate avea consecinte nefaste. Noi te ajutam sa intelegi in ce situatie esti si cum trebuie sa procedezi pentru a-ti crea o situatie favorabila! Apeleaza 0724 031 441 sau scrie-ne pe mail av.mihaelavasile@yahoo.com, avocat specializat in astfel de cazuri Andreea Vasile!
Dependenta de droguri preia controlul repede, consumatorul avand nevoie de cantitati tot mai mari sau de substante tot mai puternice pentru a atinge efectul dorit. Adesea se recurge la comiterea de infractiuni pentru finantarea viciului.
Vrei sa ne trimiti un mesaj, intra pe prima pagina si completeaza formularul, click aici avocat Bucuresti.
Dependenta de droguri prin consum
Motivele pentru care oamenii consuma droguri sunt numeroase. Unele persoane consuma din placere sau pentru ca este normal in cadrul culturii grupului din care fac parte. Acest tip de consum se numeste consum recreativ.
Alte persoane recurg la droguri in momentele grele, atunci cand trec prin probleme emotionale, psihologice sau sociale.
Unele persoane consuma mai multe droguri in acelasi timp – aceasta se numeste policonsum. Consumul mai multor tipuri de stupefiante in acelasi timp este periculos, deoarece si efectele drogurilor se combina.
Policonsumul poate consta in droguri legale sau ilegale, cum ar fi cocaina consumata cu alcool, care determina cresterea riscului de aritmie si atac cardiac, putand cauza chiar si moartea.
In Romania, cel mai consumat drog este canabisul, fiind preferat in general de catre barbati. Consumul de canabis a crescut foarte mult in ultimii ani, pentru ca nu se mai importa atat de mult, ci se produce la noi in tara.
Al doilea cel mai consumat drog din tara noastra este heroina, un drog de mare risc, care creeaza dependenta inca de la a doua doza. Heroina este un drog consumat in penitenciare si in cartierele rau famate din marile orase.
Precursori de droguri
Precursorii de droguri sunt substante chimice, utilizate in primul rand in productia legala de medicamente, parfumuri, materiale plastice, cosmetice etc.
Precursorii pot fi deturnati de la circuitul legal si utilizati in productia ilegala de droguri. Avand in vederea gama larga de utilizari ale precursorilor, comertul acestora nu poate fi interzis. Totusi, pentru a preveni folosirea ilicita a acestora, s-au instituit reguli specifice, la nivel international si la nivelul UE.
La nivel european, inclusiv in Romania, precursorii sunt controlati si supravegheati frecvent, pentru a impedica utilizarea lor la fabricarea ilicita de stupefiante si substante psihotrope, dar si pentru a impedica importul sau exportul.
Cauzele dependentei de droguri
Cauzele pentru care oamenii devin dependenti de droguri sunt multiple si au la baza factori exteriori, dar si factori care se leaga de o nevoie intrinseca de a consuma substante ilegale.
De regula, o persoana poate dori sa consume droguri ca urmare a curiozitatii, la presiunea grupului, din cauza mediului familial disfunctional, “modelul” de acasa, daca si parintii consuma droguri, traumele din trecut si nevoia de a le depasi. Multe persoane consuma droguri pentru a elimina sentimentele de rusine, vinovatie sau teama, sentimente carora nu le pot face fata in mod natural, astfel ca apeleaza la un surogat, droguri, pentru a evada din realitate.
Unii indivizi consuma droguri deoarece simt ca in viata lor a intervenit o anumita rutina, din care reusesc sa iasa doar cu ajutorul acestor substante.
Un alt motiv pentru care se recurge la droguri este stima de sine scazuta, deoarece ele cresc iluzia unui confort fata de sine insusi, dar si necunoasterea unor modalitati de a gestiona stresul.
Dependenta de droguri – efecte
Efectele dependentei de droguri se rasfrang atat asupra sanatatii fizice si psihice, cat si asupra vietii personale a consumatorului.
In ceea ce privesc efectele asupra sanatatii, ele difera in functie de drogul consumat. Metamfetaminele, de exemplu, induc o tensiune arteriala ridicata care poate determina spargerea vaselor de sange si poate provoaca un accident vascular cerebral.
Consumul de droguri injectabile distruge venele si poate produce infectii bacteriene ale vaselor de sange si ale valvelor inimii.
Consumul drogurilor de club, ecstasy, prezinta riscuri cardiace grave. Se absorb rapid si elibereaza compusi care impiedica organismul sa le descompuna. Cu cat raman mai mult timp in organism cu atat creste riscul de a provoca batai neregulate ale inimii sau chiar insuficienta cardiaca.
Abuzul de steroizi anabolici poate creste nivelul colesterolului „rau” sau poate reduce nivelul colesterolului „bun”, crescand riscul aparitiei unui atac de cord sau al unui accident vascular cerebral.
Dependenta de droguri – efectul cel mai nociv
Efectul cel mai nociv asupra cailor respiratorii si al plamanilor este cauzat de drogurile inhalabile, inclusiv marijuana, tutun si alte inhalante. Inhalarea pe nas, „trasul pe nas”, de heroina sau cocaina descompune tesutul nazal. In timp, tesutul nazal care separa pasajele nazale, septul, poate fi perforat (apar „gauri”).
In plus, marijuana sintetica sau „ierburile” de multe ori produc sincope in respiratie. Drogurile inhalante si alte antidepresive, cum ar fi heroina si analgezicele, pot incetini organismul pana in punctul in care persoana inceteaza sa mai respire.
Cocaina, heroina, analgezice si ierburile pot provoca iritarea stomacului si aparitia senzatiei de greata si a varsaturilor, iar cocaina declanseaza de multe ori dureri abdominale.
Heroina, indiferent de modul in care este ingerata, provoaca de cele mai multe ori constipatie.
Cocaina si heroina pot afecta intr-un mod dramatic rinichii, fiind necesara dializa sau transplantul de rinichi. Si consumul de ierburi poate avea intr-un timp foarte scurt acelasi efect.
Dependenta de droguri – alte efecte
Alte droguri cauzeaza insuficienta renala in moduri mai putin directe. De exemplu, consumul de ecstasy este adesea insotit de o activitate fizica intensa. Efectele combinate ale consumului de droguri si ale miscarii produc supraincalzirea corpului, deteriorarea muschilor si eliberarea de substante toxice in circuitul sanguin. In incercarea de a filtra aceste substante, rinichii sunt deteriorati si pot esua complet.
Drogurile, precum inhalantele, suprasolicita ficatul si pot cauza deteriorarea celulelor hepatice sau chiar insuficienta hepatica.
Dependenta de droguri injectabile poate creste riscul imbolnavirii cu hepatita virala care poate produce leziuni hepatice si insuficienta hepatica.
Utilizarea steroizilor poate contribui la aparitia cancerului la ficat.
Dependenta de droguri – consecinta periculoasa a abuzului
Dependenta de droguri nu este singura consecinta periculoasa a abuzului de droguri asupra creierului. Drogurile precum cocaina, inhalantele si metamfetamina pot provoca modificari ale tesutului cerebral in moduri care duc la paranoia, depresie, halucinatii si comportament agresiv.
O singura doza cu un halucinogen poate afecta functia motorie si poate provoca crize imediate de anxietate si pierderi de memorie. La doze mari, apare riscul de convulsii, contractii musculare severe, si stari de psihoza similare cu schizofrenia. Pe termen lung, este posibil sa apara probleme de vorbire, pierderi de memorie, ganduri de suicid, depresie, sau izolare sociala.
Utilizarea de steroizi anabolici, atunci cand organismul este inca in crestere poate opri dezvoltarea scheletului.
Inhalantele si ecstasy pot provoca crampe musculare si stare de slabiciune.
Drogurile inhalante pot descompune teaca de mielina care protejeaza fibrele nervoase si pot cauza spasme musculare si tremur, in unele cazuri conditia fiind permanenta.
Simptomele dependentei de droguri
Simptomele dependentei de droguri difera in functie de drogurile consumate si afecteaza individul pe toate planurile.
In cazul sedativelor, care sunt droguri cu efect calmant, simptomele cele mai frecvente sunt: putere de concentrare redusa, gandire distorsionata, agresivitate, somnolenta, frisoane, scaderea energiei, deprecierea respiratiei.
In cazul stimulantelor, care sunt droguri care excita functiile corporale si produc o accelerare a sistemului nervos central, cele mai frecvente simptome sunt incredere exagerata in sine, cresterea energiei, intensificarea tuturor sentimentelor, dureri de cap, ameteli, psihoze, transpiratie.
Halucinogenele, drogurile care distorsioneaza realitatea, au ca simptome halucinatiile, crizele de anxietate, lipsa somnului, cresterea tensiunii, dezorientare.
Narcoticele, droguri care reduc durerea si binedispun, duc la euforie temporara, letargie, confuzie, lipsa coordonarii, somnolenta, gura uscata, constipatie, somnolenta, diminuarea reactiilor si a functiilor motrice.
Sevrajul
Sevrajul presupune privarea unui dependent de drogul sau obisnuit.
Sevrajul se poate manifesta atat fizic, cat si psihic.
Simptomele sevrajului difera in functie de perioada de timp scursa de la ultima administrare.
La 6-10 ore de la ultima administrate a drogurilor, dependentul poate simti stare de agitatie, neliniste, insomnia, dureri musculare si articulare, lacrimare, transpiratii, greata, varsaturi, diaree, crampe abdominale, ameteli.
Dupa 36 de ore de la ultima administrate, simptomele consta in dilatarea pupilelor, piele de gaina, puls accelerat, imbujorare, slabiciune, tremuraturi, iritabilitate, irascibilitate, scaderea randamentului professional, scaderea simtului responsabilitatii.
In unele cazuri pot aparea simptome mai severe, precum halucinatii, convulsii, delir.
Pentru mai multe detalii puteti consulta si Wikipedia