Detinerea de droguri
Detinerea de droguri – infractiune sau nu? Infractiunea de trafic de droguri este incriminata in legislatia noastra prin Legea nr.143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri .
Daca ai probleme trebuie sa apelezi la un avocat specializat in traficul de droguri, nu actiona fara sa consulti un avocat, aceasta infractiune este foarte grava si poate avea consecinte nefaste. Noi te ajutam sa intelegi in ce situatie esti si cum trebuie sa procedezi pentru a-ti crea o situatie favorabila! Apeleaza 0724 031 441 sau scrie-ne pe mail av.mihaelavasile@yahoo.com, avocat specializat in astfel de cazuri Andreea Vasile!
Potrivit art.2 din Legea 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri : “Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea in vanzare, vanzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpararea, detinerea ori alte operatiuni privind circulatia drogurilor de risc, fara drept, se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.” Daca faptele au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.
Dupa cum se observa, detinerea de droguri este infractiune. Consumul nu este incriminat. Aici intervine o gresita intelegere a legii, deoarece multe persoane cred ca atat timp cat consumul de droguri nu este infractiune, nici detinerea de droguri nu este infractiune. Fals. A se retine: Detinerea de droguri, fara drept, este infractiune!
Detinerea de droguri poate fi legala sau ilegala. Este legala detinerea unor droguri in farmacii sau depozite de medicamente. Un exemplu in acest sens este codeina, care se gaseste in categoria drogurilor de mare risc, dar se poate prescrie de catre medici in afectiunile respiratorii. Detinerea legala de droguri nu se pedepseste.
Cum incrimineaza detinerea de droguri legea romana
Legea romana nu incrimineaza consumul de droguri, dar incrimineaza detinerea de droguri, indiferent de cantitate si de scop: pot fi detinute pentru sine sau pentru altul. Cu toate acestea, este mai bland sanctionat cel care detine drogurile pentru consum propriu.
Potrivit art.4 din Legea 148/2000, detinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fara drept, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. Daca detinerea priveste droguri de mare risc, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.
Se prevede o pedepasa mai scazuta pentru cel care detine drogurile pentru consum propriu, deoarece el detine drogurile fiind un consumator (dependent sau simplu), nu un traficant.
Consumatorul dependent este cel care ca urmare a administrarii drogurilor in mod repetat prezinta consecinte fizice sau psihice. Consumatorii simpli sunt cei care nu sunt dependenti.
Ce cantitati de droguri poti detine?
Dar ce cantitate poate detine o persoana astfel incat sa se considere ca detinerea este pentru consum propriu si nu pentru trafic?
Conform legii, nu se poate mentiona cantitatea acceptata de autoritati ca fiind considerata pentru consum propriu. Dar este de la sine inteles ca o cantitate mare de droguri nu poate fi folosita doar la consumul propriu, astfel ca va intra la infractiunea de trafic de droguri si va fi sancationata mai drastic.
Fata de persoanele dependente, care detin droguri pentru consum propriu, exista o relaxare cu privire la aplicarea pedepselor, pentru ca se considera ca trebuie sa li se aplice mai degraba masuri medicale.
Pentru ca cel care detine drogurile sa nu fie pedepsit, este necesar ca el sa le consume. Se intelege ca pentru a putea consuma drogurile trebuie sa le detii mai intai. Astfel ca in situatia in care o persoana are o cantitate mica de droguri in posesie, la un control al politiei trebuie sa le consume.
Riscurile detinerii de droguri
Riscurile privind infractiunile cu droguri implica, in primul rand, riscurile oricarei infractiuni: poti fi prins, trimis in judecata si condamnat.
Totusi, riscurile infractiunilor cu droguri sunt mai ridicate decat la alte infractiuni, pentru ca poti fi prins mai usor. Acest lucru are la baza articolele 14 si 15 din Legea 148/2000.
Potrivit acestor articole, nu se pedepeste cel care a comis o infractiune cu droguri si care, mai inainte de a fi inceputa urmarirea penala, denunta autoritatilor participarea sa la comiterea infractiunii, contribuind astfel la identificarea si tragerea la raspundere penala a autorului sau a celorlalti participanti.
De asemenea, persoana care a comis una dintre infractiunile cu droguri, daca in timpul urmaririi penale denunta si faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit infractiuni legate de droguri beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege.
Aceste cauze de nepedepsire ofera o sansa persoanei care denunta pe altcineva la o scadere a pedepsei. Este necesar ca persoana denuntata sa nu fie deja identificata si arestata, ca urmare a altui denunt.
Numeroase persoane urmarite penal pentru trafic de droguri ofera informatii organelor despre alte persoane care detin/produc/vand/cumpara droguri pentru a-si injumatati pedeapsa. Tocmai acesta este motivul pentru care majoritatea celor prinsi cu droguri sunt descoperiti in flagrant, cu ajutorul investigatorilor sub acoperire.
Persoana prinsa cu droguri poate beneficia de cauza de nepedespire sau de injumatatirea pedepsei. Dar persoana care nu a fost inca prinsa de autoritati, are mari sanse de a fi denuntata de un cunoscut care este urmarit penal si care doreste sa mai scada din pedepasa.
Pedeapsa pentru detinerea de droguri
Detinerea de droguri se pedepseste diferit in functie de scopul detinerii si de drogurile detinute, astfel:
- detinerea de droguri de risc, pentru trafic, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.
- detinerea de droguri de mare risc, pentru trafic, se pedepseste cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.
- detinerea de droguri de risc, pentru consum propriu se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
- detinerea de droguri de mare risc, pentru consum propriu, se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.
Pentru a se aplica pedepsele mai sus trebuie ca drogurile sa fie detinute fara drept.
Pentru individualizarea pedepsei se va tine cont si de:
– tipurile de droguri detinute (Erau detinute droguri fara prescriptie medicala-ex.codeina, droguri de risc – ex.canabis, droguri de mare risc-ex.heroina?)
– canitatea de droguri detinuta ( Detinatorul avea in posesie 5 grame de canabis sau 5 kg?)
– varsta detinatorului (Detinatorul era minor sau major?)
– daca detinatorul a mai fost trimis in judecata/condamnat si daca da, pentru ce infractiune (Detinatorul a mai fost condamnat pentru trafic de droguri?)
– scopul detinerii (Erau detinute pentru consum propriu? Erau detinute pentru a le vinde altor persoane?)
– persoana detinatorului (Detinatorul este dependent de droguri sau le vinde si altora ca modalitate de a-si castiga existenta?)
De ce ai nevoie de un avocat?
Sa presupunem ca o persoana a fost prinsa cu droguri. Doar le detinea. Poate parea o infractiune minora, mai ales daca a fost prinsa cu o cantiate mica. Dar asta nu inseamna ca nu poate fi sanctionata. Prin urmare, ce ar trebui sa faca in continuare? In primul rand, trebuie sa apeleze la un avocat.
Cel trimis in judecata are nevoie de un avocat pentru a putea fi declarat nevinovat. Daca persoana trimisa in judecata este gasita vinovata, avocatul o poate ajuta sa i se aplice o pedeapsa mai scazuta.
Vrei sa ne trimiti un mesaj, intra pe prima pagina si completeaza formularul, click aici avocat Bucuresti!
Avocatul este cel care reprezinta interesele clientului si trebuie sa il ajute sa isi dovedeasca nevinovatia. In materie penala este nevoie de un avocat cat mai repede posibil, astfel incat sa nu se dea declaratii fara asistenta juridica.
Detinerea de droguri fara drept
In cazul detinerii de droguri, fara drept, in scopul incadrarii juridice corecte a faptei trebuie sa se stabileasca daca drogurile detinute de inculpat erau destinate traficului ilicit sau consumului propriu. Nu este necesar ca descoperirea faptei sa aiba loc in momentul in care inculpatul detinea drogul, ci trebuie sa se probeze ca inculpatul a detinut drogul, fara drept.
In situatia in care cel care a fost trimis in judecata este nevinovat, trebuie sa i se dovedeasca nevinovatia. Organele judiciare iau in considerare numai probele concrete, iar persoana trimisa in judecata nu are experienta juridica pentru a se apara singura si nici nu stie de ce dovezi ar trebui sa se foloseasca.
Una dintre cele mai bune aparari ale persoanelor cercetate penal pentru infractiunile privind drogurile este detinerea din eroare. Sunt persoane care declara ca nu au stiut ca substantele pe care organele politiei le-au gasit asupra lor sunt droguri, ceea ce poate fi adevarat. Unele persoane accepta substante de la prieteni, cunoscuti, familie fara a stii ca sunt droguri. Alte persoane accepta doar din curiozitate. Iar altii accepta dezinteresati, fara a pune prea multe intrebari. Persoana aflata in eroare nu se pedepseste.
Puteti afla mai multe informatii de pe Wikipedia.