Drogurile legale
Drogurile legale – Drogurile, asa cum sunt ele definite, reprezinta substante sau produse naturale, de sinteza sau de semisinteza, care, consumate irational, conduc la o dependenta sigura a consumatorului. Drogurile pot fi legale sau ilegale. Drogurile legale sunt acele droguri care pot fi folosite fara a incalca legea.
Daca ai probleme trebuie sa apelezi la un avocat specializat in traficul de droguri, nu actiona fara sa consulti un avocat, aceasta infractiune este foarte grava si poate avea consecinte nefaste. Noi te ajutam sa intelegi in ce situatie esti si cum trebuie sa procedezi pentru a-ti crea o situatie favorabila! Apeleaza 0724 031 441 sau scrie-ne pe mail av.mihaelavasile@yahoo.com, avocat specializat in astfel de cazuri Andreea Vasile!
A nu se confunda drogurile legale cu drogurile detinute in mod legal. Drogurile legale sunt permise de lege aproape intotdeauna. Drogurile detinute in mod legal consta in situatiile in care anumite droguri ilegale pot fi folosite fara a incalca legea (ex: morfina, drog de mare risc, care poate fi utilizata de catre medici pentru atenuarea durerilor).
Atat drogurile legale, cat si cele ilegale sunt daunatoare, dar cele legale prezinta mai putine riscuri. Exista persoane care consuma in acelasi timp si droguri legale, si droguri ilegale: de exemplu cocaina consumata cu alcoolul, care duce la cresterea riscului de aritmie si poate cauza moartea.
Exista droguri legale in toata lumea si droguri legale doar in anumite state. Canabisul, spre exemplu, este un drog legal in Olanda, dar nu si in Romania.
Drogurile legale in Romania
Drogurile legale in Romania sunt alcoolul, nicotina, substantele volatile, dar si amfetaminele si medicamentele cu efecte psihoactive, dar acestea doua din urma numai cu prescriere de reteta de la medic.
Alcoolul
Alcoolul este consumat si raspandit pretutindeni. In prezent, chiar de la o varsta frageda copiii incep sa il consume. Conform studiilor, anual decedeaza peste trei milioane de persoane din cauza alcoolului, fiind principala cauza de moarte prematura in lume. In fiecare an mor mai multe persoane din cauza alcoolului decat din cauza accidentelor rutiere.
Alcoolul se incadreaza in categoria substantelor cu efecte sedative, care incetineste activitatea corpului, in special a sistemului nervos, desi initial este caracterizat ca un excitant, datorita starii de eufoerie pe care o determina. Consumat in exces, alcoolul duce la dificulitate in gandire, vorbire, miscare a corpului.
Consumul excesiv de alcool duce la dependenta, provocand afectuni grave mai ales ale ficatului, precum hepatita sau ciroza. Alcoolismul este o boala, nu un viciu. Complicatiile alcoolului pe termen lung pot consta in oboseala frecventa, pierderea memoriei pe termen scurt, tulburari gastro-intestinale, hipertensiune, insuficienta cardiaca, accident vascular cerebral, diabet zaharat, oase slabite, disfunctie erectila, boli mintale.
Nicotina
Nicotina creeaza senzatii placute fara un efort prea mare, deoarece activeaza secretia de dopamina. Fumatorii resimt repede o stare de relaxare, care poate uneori sa suprime dorinta de a renunta la fumat. De aceea, persoanele care fumeaza continua acest viciu, chiar si atunci cand este evident ca viata le este in pericol.
Aceasta stare de bine nu dureaza prea mult, pentru ca nicotina se desprinde de pe neuronii ce secreta dopamina si apoi ajunge in ficat, unde este eliminata prin rinichi si piele. Astfel, dupa aproximativ 45 de minute, fumatorul incepe sa aiba senzatii neplacute, de nervozitate, nerabdare, iritabilitate. Aceste stari se datoreaza lipsei de dopamina care apare ca urmare a scaderii nicotinei din sange, ceea ce duce la un sevraj. Pe scurt, un fum de tigara ajunge la creier in cateva secunde, dar va fi eliminat la fel de repede. De aceea creierul cere o alta doza – adica o alta tigara sau un alt produs cu tutun.
Fumatul a devenit la moda in timpul Primului Razboi Mondial. Inainte de aceasta perioada, cancerul la plamani era considerata o boala foarte rara, pe care unii medici nu ajungeau sa o cunoasca in toata cariera lor. Odata cu popularizarea tutunului a aparut o madalie de cancer la plamani.
Anual decedeaza 7 milioane de personae in lume din cauza tutunului, iar 165 000 de copii cu varsta sub 5 ani decedeaza din cauza fumatului pasiv. In prezent 1 din 6 persoane care fumeaza se imbolnvavesc de cancer la plamani, spre deosebire de unul din 75 de oameni la nefumatori. In prezent mortalitatea prin cancer la plamani este a treia cauza generala de deces din Romania.
Posibilele complicatii in cazul tutunului sunt: cancer la plamani, bronsita, emfizem, astm, risc crescut de infarct miocardic, imbatranire prematura, infertilitate, disfunctii erectile, risc ridicat de avort, probleme grave la nou nascut.
Dependenta de tutun se datoreaza nicotinei, care odata ajunsa in corp are aceleasi efecte ca si morfina. Odata interupt consumul de tutun se produc efecte ca ameteala, tremuraturi, accese de furie, insomnia, cresterea apetitului, concentrare slaba.
Amfetaminele
Amfetaminele sunt stimulente ale sistemului nervos central care se utilizeaza de catre medici in tulburarea ADHD, narcolepsiei sau obeziatii.
Amfetaminele sunt comercializate sub forma de pastile de regula si au rolul de a stimula dopamina in creier. Medicii le prescriu intr-o canitate mica la inceput, dar pe parcurs o cresc, pana cand ating efectul terapeutic necesar. Dar daca substantele se vor folosi in alte cantitati decat cele prescrise de medic, nivelul de dopamina va creste incontrolabil in creier, ceea ce va duce la o senzatie de euforie, crescand riscul dependentei.
Consumul peste limita prescrisa de amfetamine sau consumul fara a fi necesare din punct de vedere medical, afecteaza creierul, inima si plamanii consumatorului. Consumatorul va simti o senzatie de entuziasm, disparitia somnului si senzatie de putere absoluta. Amfetaminele au fost folosite in timpul Primului Razboi Mondial de catre soldati, pentru ca acestia sa poata lupta si pe timp de noapte.
In situatia in care amfetaminele sunt folosite in exces, in special injectabil, pot produce efecte similar cu cele ale cocainei, determinand manifestari paranoice de tip agresiv.
In prezent, multe personae apeleaza la amfetaminele prescrise de medici pentru a combate starile de anxietate sau panica, fara a fi necesar, deoarece pe termen scurt produc stari de bine si lipsa starilor anxioase. Problema apare pe termen lung, deoarece daca retetele cu amfetamine sunt prescrise in mod excesiv, pacientul devine dependent de ele si pot cauza chiar decesul. Moartea a numeroase vedete a survenit in urma consumul excesiv de sedative si medicamentele atidurere: Elvis Preasley, Michael Jackson, Kurt Cobain.
Medicamentele cu efecte psihoactive
Un medicament psihotrop este orice medicament capabil sa afecteze mintea, emotiile si comportamentul. Anumite medicamente psihotrope sunt legale (ex. litiu, prescris pentru tulburarea bipolara), altele sunt ilegale, precum: marijuana, cocaine. Unele medicamente afecteaza creierul de fiecare data cand sunt folosite, in timp ce altele afecteaza functiile cerebrale numai daca sunt consumate in cantitati mari sau continuu.
Medicamentele psihotrope se administreaza numai pe baza de reteta, eliberata de medicul psihiatru. Asta pentru ca majoritatea dintre ele creeaza dependenta si au efecte adverse, conducand la probleme serioase de comportament. Pentru rezultate terapeutice imbunatatite se recomanda combinarea medicamentelor psihotrope cu terapia, intrucat aceasta din urma ajuta la identificarea starilor care conduc la anxietate.
Opioidele sunt adesea prescrise de medic datorita prorietatilor lor importante in ameliorarea durerii. Pot crea dependenta si de aceea este recomandat sa fie utilizate sub supravegherea medicului. Cele mai frecvente opioide sunt: morfina, codeina, oxicodona.
Medicamentele anxiolitice se elibereaza pe baza de reteta medicala pentru tratamentul anxietatii. Sedativele sunt prescrise pentru a induce somnul. Ambele pot provoca dependenta, iar acesta poate sa apara inclusiv dupa numai doua saptamani de administrare.
Substantele volatile
Există sute de substante volatile. Aceste substante sunt utilizate in industrie si comert si se gasesc in produsele din gospodarie sau in farmacii. Substantele volatile sunt mai des folosite de catre adolescenti, deoarece se gasesc in numeroase produse casnice si sunt usor accesibile.
In tara noastra cel mai popular inhalant este Aurolacul, care este un colorant sintetic sub forma de praf argintiu sau auriu. Se utilizeaza in special de catre oamenii strazii, acesta fiind si motivul pentru care au primit denumirea de “aurolaci”. Substanta se introduce intr-o punga si se “trage pe nas”.
Efectele aurolacului dureaza de obicei mai putin de o ora, iar persoana va simti o stare de bine. Dar pentru ca efectele nu dureaza prea mult, este nevoie de inca o “doza”.
Riscurile sunt ridicate mai ales in cazul inhalarii continue, pentru ca pot aparea halucinatii si persoana poate deceda prin asfixiere.
Solventii se aplica de obicei pe un produs textile pe care consumatorul il pune la gura si il inhaleaza.
Substantele volatile sunt ieftine, usor de procurat si legale. Produc efecte in cateva secunde la inhalare, asemanatoare cu cele ale alcoolului. Mai intai consumatorul va resimti o stare de somnolenta si dezinhibare, dar daca foloseste cantitati prea mari, pot aparea pierderea cunostintei, voma, scadere in greutate, depresie. De multe ori persoanele isi pierd auzul.
3.De ce, totusi, este nevoie de un avocat atunci cand este vorba de drogurile legale?
Cu toate ca drogurile legale nu sunt interzise de lege, ele pot reprezenta cauze de agravare a raspunderii penale in momentul savarsirii unor infractiuni. Potrivit art. 77 lit.f din Codul penal, constituie o cauza de agravare a raspunderii penale savarsirea unei infractiuni de catre o persoana intoxicata voluntar cu alcool sau cu alte substante psihoactive, cand au fost consumate in scopul comiterii infractiunii. In acest caz, se poate aplica o pedeapsa pana la maximul sau, iar daca este neindestulator se mai pot aplica inca doi ani.
Vrei sa ne trimiti un mesaj, intra pe prima pagina si completeaza formularul, click aici avocat Bucuresti!
Una dintre cele mai grave probleme de la noi din tara este reprezentata de accidentele rutiere de catre persoanele care au consumat alcool sau alte substante psihoactive. Conform studiilor, Romania este pe locul 10 in lume la consumul de alcool, iar 3% dintre accidentele rutiere din tara noastra sunt atribuite alcoolului.
De asemenea, este infractiune conducerea pe drumurile publice sub influenta alcoolului sau a altor substante psihactive (art.336 Cod penal) si se pedepseste cu inchisoarea 1 la 5 ani sau cu amenda.
Dupa cum bine se observa, drogurile legale nu sunt lipsite de efecte pe plan juridic si unele dintre ele trebuie consumate in anumite limite (cu prescriptie medicala) sau in anumite momente (alcoolul nu se consuma la volan).
In situatia in care o persoana a fost prinsa savarsind o infractiune sub influenta alcoolului sau a substantelor psihoactive, este necesar sa fie asistata si sprijinita pe intreg procesul penal. In cazul savarsirii infractiunilor in acest mod, trebuie sa se stabileasca daca intoxicatia faptuitorului este:
- intoxicatie voluntara;
- intoxicatie involuntara (din greseala);
- intoxicatie completa;
- intoxicatie incompleta.
Combinand aceste forme ale intoxicatiei cu droguri legale, se retine ca:
- intoxicatia involunatara si completa reprezinta o cauza care inlatura caracterul penal al faptei (daca X, care lucreaza intr-o fabrica de substante volatile, din greseala se intoxica si in starea de intoxicatie savarseste o fapta prevazuta de legea penala, fapta sa nu este infractiune)
- intoxicatia involuntara incompleta poate constitui o cauza de atenuare a raspunderii penale (daca X a consumat alcool, iar ulterior a savarsit o infractiune, se pedepseste, dar poate primi o pedeapsa mai scazuta pentru ca nu isi putea da seama de consecintele faptei sale in totalitate in acel moment)
- intoxicatia volunatara completa sau incompleta poate constitui o cauza de agravare a pedepsei (daca X consuma alcool pentru a-si face curaj ca sa savarseasca o infractiune, va raspunde penal si pedeapsa poate fi majorata).
In cazul drogurilor legale, cel trimis in judecata trebuie sa aiba parte de o aparare corecta si completa. In scopul incadrarii juridice corecte a faptei, trebuie sa se stabileasca daca faptuitorul era intoxicat voluntar sau nu, daca era intoxicat in scopul savarsirii faptei sau din greseala.
In situatia in care cel care a fost trimis in judecata este nevinovat, trebuie sa i se dovedeasca nevinovatia. Organele judiciare iau in considerare numai probele concrete, iar persoana trimisa in judecata nu are experienta juridica pentru a se apara singura si nici nu stie de ce dovezi ar trebui sa se foloseasca. Daca persoana trimisa in judecata este gasita vinovata, avocatul o poate ajuta sa i se aplice o pedeapsa mai scazuta. Prin urmare, chiar si in cazul drogurilor legale, nevoia de avocat este indispensabila si trebuie apelat la acesta cat mai repede posibil.
Pentru a a fla mai multe va puteti informa si de pe Wikipedia.