Recidiva – ce se intampla daca recidivezi?
Recidiva – ce se intampla daca recidivezi?
Recidiva consta in a comite o infractiune identica sau de aceeasi natura cu cea pentru care s-a mai primit o condamnare in trecut. Ca forma a pluritatii de infactiuni, recidiva este reglementata in Noul Cod Penal la art. 41-43 , pentru persoanele fizice, respectiv art. 146 pentru persoanele juridice.
Vrei sa ne trimiti un mesaj, intra pe prima pagina si completeaza formularul, click aici avocat Bucuresti! Daca ai probleme de natura penala apeleaza rapid la un avocat! Noi te ajutam sa intelegi in ce situatie esti si cum trebuie sa procedezi pentru a-ti crea o situatie favorabila! Apeleaza 0724 031 441, avocat specializat in astfel de cazuri Andreea Vasile!
Recidiva – un trend pe taramul infractiunilor
Desi s-ar putea presupune ca, odata ce ai raspuns penal pentru o fapta savarsita, nu vei mai dori sa repeti experienta, statisticile dovedesc contrariul.
Spre exemplu, conform statisticilor elaborate de Agentia Nationala a Penitenciarelor, ponderea detinutilor recidivisti in populatia penitenciara generala in 2018 era de 38, 44%. Sa nu uitam, insa, ca in 2009 ponderea detinutilor recidivisti atingea aproape 45%, un procent deloc incantator.
Cand exista recidiva?
Sa presupunem ca ai comis o infractiune prevazuta de legea penala pentru care s-a dispus o hotarare definitiva de condamnare la o pedeapsa cu inchisoarea mai mare de un an.
Daca pana la reabilitare sau pana la implinirea termenului de reabilitare ai savarsit o noua infractiune pentru care legea penala mentioneaza pedeaspa cu inchisoarea de un an sau mai mult de un an, inseamna ca exista recidiva!
Forme ale recidivei. Recidiva poate fi:
- Postcondamnatorie – atunci cand, inainte de a executa integral pedeapsa la care ai fost condamnat definitiv, comiti o alta infractiune;
- Postexecutorie – atunci cand, dupa ce ai executat intreaga pedeapsa la care ai fost condamnat definitiv in trecut, savarsesti o noua infractiune
- Generala – termenii acestei recidive nu sunt conditionati de natura infractiunilor comise (cu alte cuvinte, pot fi de aceeasi natura sau de natura diferita);
- Speciala – in cazul recidivei speciale termenii vor fi conditionati de comiterea unor infractiuni de aceeasi natura;
- Absoluta – in cazul acestei recidive nu conteaza gravitatea primei condamnari;
- Relativa – aceasta forma de recidiva este conditionata de gravitatea condamnarii anterioare;
- Cu efect unic – in cazul acestei recidive se va dispune aplicarea acelorleasi masuri penale de fiecare data cand se repeta starea de recidiva;
- Cu efect progresiv – de fiecare data cand infractorul va recidiva, pedeapsa se va agrava;
- Nationala – condamnarea defintiva in cazul primului termen a fost pronuntata de catre o instanta nationala;
- Internationala – condamnarea defintiva in cazul primului termen a fost pronuntata de catre o instanta straina.
Recidiva si cauzele ei
Nu exista o cauza unica pentru care ai allege sa revii la practici infractionale dupa ce deja te-ai confruntat cu organele juridice pentru o astfel de situatie. Cu toate acestea, unele motive care conduc la recidiva includ urmatoarele:
- Lipsa de socializare
- Lipsa pregatirii profesionale
- Incapacitatea de a obtine un loc de munca
- Incapacitatea de a se reintegra in societate dupa intoarcerea din inchisoare
- Atitudini antisociale
- Neliniste
- Asocierea cu grupuri infractionale
- Impulsivitate
- Lipsa de educatie
- Lipsa de suport
- Abuz de substante
Rolul avocatului in diminuarea pedepsei recidivistului
De cele mai multe ori avocatul este vazut doar ca un alt actor din procesul penal, insa lucrurile nu stau chiar asa. Rolul avocatului va fi nu doar acela de a incerca sa obtina cea mai mica pedeapsa pentru fapta recidivistului. Pe langa aceasta, avocatul va mai avea si un rol mai profund, insuflat de codul sau deontologic
Fostii infractori pot avea dificultati in a gasi un loc de munca si o locuinta stabila. Ei pot avea, de asemenea, probleme in familie, cum ar fi probleme cu divortul, custodia si intretinerea copiilor, toate acestea putand contribui la cicluri recurente de criminalitate. Doi din trei infractori condamnati vor fi arestati pentru noi infractiuni in termen de trei ani.
Aceste probleme interdependente pot fi tratate adecvat daca avocatii apararii penale isi ajuta clientii sa identifice problemele legale si nelegale care i-ar putea determina sa ajunga la a recidiva. In acest fel, rata de recidiva penala ar putea fi redusa daca avocatii ar oferi clientilor un ajutor in procesul reintegrarii sociale.
Daca avocatii abordeaza acest lucru cu clientii, atunci este mai probabil ca acestia sa nu cada intr-o spirala descendenta a activitatii infractionale in incercarea de a-si satisface nevoile.
Prevenirea recidivei
Recidiva poate fi prevenita numai daca, dupa eliberarea unui detinut, i se acorda tratament adecvat. In al doilea rand, infractorii recidivisti ar trebui sa beneficieze de ghidare si inclusiv de educatie, astfel incat, dupace au fost eliberati, sa poata gasi o modalitate de a-si castiga existenta.
Nicio infractiune nu poate fi oprita in numele pedepsei. Mai exact, un infractor poate fi oprit de la recidiva numai daca societatea isi schimba atitudinea fata de infractori, deoarece persoana care a comis o infractiune se naste intotdeauna din conjuncturile sociale. Educatia adecvata poate constitui un pilon important in prevenirea recidivei.
Pentru a a fla mai multe puteti da click aici.